Какво ще прави Ангела Меркел след като се пенсионира?

Ангела Меркел е споделяла, че с удоволствие приготвя картофена крем супа и пече кейк със сливи и ронлива, маслена заливка. Това са типични ястия в Германия през есенните месеци, но сега едва ли ще има време да ги приготви скоро. След изборите канцлерът не приключва със задълженията си. Меркел ще изпълнява длъжността си до сформирането на новото правителство.

По време на посещение във Вашингтон през юли Меркел беше попитана как си представя живота си след като се пенсионира. Въпреки, че и в други случаи е отговаряла уклончиво на този въпрос, този път тя даде да се разбере, че първо ще си вземе дълга почивка и няма да приема никакви покани и гости. Тя призна, че ще трябва да свикне с мисълта, че предишните й задачи „вече ще се изпълняват от някой друг“, но добави: „Мисля, че това ще ми хареса много“.

Във Вашингтон германският канцлер сподели още, че в очертаващото се свободно време ще мисли и ще се посвети на „това, което наистина ме интересува“. През последните 16 години тя имаше наистина малко възможности, за да направи това. С палава усмивка канцлерът, на когото току -що бе присъдена почетна докторска степен от университета Джонс Хопкинс, се пошегува: „След като се оттегля може би ще се опитам да прочета нещо, тогава очите ми ще започнат да се затварят, защото ще съм страшно уморена, ще подремна малко и после ще реша къде да изскоча".

Фотограф и криминален романист вече си представиха бъдещето на Меркел. Андреас Мюхе фотографира канцлера в различни спокойни, донякъде самотни пози и направи популярна изложба. Писателят Дейвид Сафиър, от друга страна, изглежда смята, че без препълнения си график Ангела Меркел бързо ще се отегчи.

В детективския си роман „Мис Меркел” бившият канцлер на Германия се опитва да се приспособи към безгрижния селски живот във ваканционната си къща в Бранденбург. Разходките и печенето на сладкиши бързо й омръзват. В духа на криминалните истории за „Мис Марпъл“ от британската писателка Агата Кристи, Сафиър кара Меркел да попадне случайно на убийство и с хъс да се посвети на разследването, разкривайки престъпника. Книгата е донякъде хумористична, но поставя обоснован въпрос в основата си. Може ли човек, който десетилетия наред е имал планиран ден от ранна сутрин до късна вечер и е носил огромна отговорност, да премине от един начин на живот към друг? „Осъзнавате какво ще ви липсва едва когато вече го нямате“, каза Ангела Меркел наскоро по темата за пенсионирането си в Берлин./БГНЕС, „Дойче Веле”