Как ще се отрази мощното земетресение на турската икономика

Турската лира се срина до рекордно ниски нива в резултат на земетресението. Веднага след него 1 долар струваше 19 лири, но по-късно валутата се възстанови от спада. Властите на страната все още не са готови да споделят прогнози за това колко ще струва възстановяването на засегнатите от бедствието региони. Геоложката служба на САЩ изчислява, че загубите могат да възлязат на около 2% от БВП на Турция.

Земетресението разруши или временно спря някои от инфраструктурните съоръжения в страната. Например в пристанището на Искендерун в югоизточната част на страната пожарът продължава да се разраства - един от контейнерите се е преобърнал и е избухнал в пламъци заради трусовете от земетресението.

В момента е трудно да се каже какви ще бъдат последиците от природното бедствие, но най-вероятно то няма да се отрази на обмена на товари с Русия, казва Иван Федяков, генерален директор на информационната и аналитична агенция Infoline: "Основният удар на бедствието е в южната част на Турция, на средиземноморското крайбрежие. Това е по-малко важна артерия от гледна точка на транспортния възел“.

Основните пристанища, обслужващи Черноморския басейн и Босфора, се намират в западната и северната част на страната. Това са тези, които досега не са били засегнати.

Разбира се, възможно е да има забавяне при изпращането и обработката на товари. Турция ще трябва да изразходва повече ресурси още няколко дни, а може би и седмици, за да възстанови ситуацията в южните райони, а това ще отвлече вниманието от нормалната ежедневна работа. Можем да очакваме, че забавянето на обработката на товари ще бъде няколко дни, може би една или две седмици.

Петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан е спрян поради земетресението в Турция. По предварителни данни обектът не е бил повреден. Дори и при най-негативния сценарий обаче енергийният пазар няма да отбележи сериозни последици.

По правило тези ремонти могат да се извършат сравнително бързо. Ако става дума за едно или две разкъсвания, всичко може да бъде възстановено в рамките на една седмица. Следователно светът няма да отбележи дефицит на петрол, а освен това Азербайджан може да прехвърли тези количества в други посоки, по-специално към Русия. Що се отнася до газопроводите, няма данни за прекъсване на доставките по TAP-TANAP. По-рано държавният оператор на газопроводи BOTAŞ съобщи, че поради повреда на газопровод е спрян потокът на природен газ към провинциите Газиантеп, Хатай и Кахраманмараш и някои други области. Главният преносен газопровод в окръг Тюркоглу на Кахраманмараш, в близост до епицентъра, е повреден най-много. За Европа спрането на газопроводи няма да доведе до огромни дефицити, тъй като обемите там са малки. Но това може да създаде проблеми за България, след като София отказа да купува газ от "Газпром".

Турция, разбира се, ще инвестира огромни средства във възстановяването на градовете и инфраструктурата и това ще даде тласък на строителната индустрия, която е доста енергоемка. В този смисъл потреблението на енергия в страната може да се увеличи през следващите няколко години. Анкара със сигурност ще се възползва от тази ситуация, за да засили преговорната си позиция по отношение на цената на същия газ.

Земетресенията засегнаха и туристическия сектор в Турция. Три летища в югоизточната част на страната преустановиха работа, а най-малко пет хотела се сринаха.

Тъй като земетресението не засегна туристическите райони на Турция, а именно Истанбул и Анталия, полетите се изпълняват по разписание, а пътниците не отменят пътуванията си и всъщност продължават да резервират екскурзии за бъдещи дати. Във всеки случай има допълнителна информация от Министерството на икономическото развитие за контактите на гражданите, които се намират в близост до извънредната зона, а всички въпроси се решават чрез горещата линия на Ситуационния и кризисен център на Министерството на външните работи.

Това е извън сезона и все още е слаб туристически сезон. Броят на полетите е много по-малък. Ако през лятото има 750 полета седмично до Турция, сега те са 150-200. Разбира се, тези, които отиват в чужбина, могат да проучат внимателно информацията, но няма намаляване на продажбите или отмяна на екскурзиите като такива.

Междувременно броят на загиналите при земетресението в Турция се увеличави до хиляди. Спасителните екипи продължават да разчистват развалините, а десетки държави предложиха помощ на Анкара за справяне с последиците от бедствието. /БГНЕС