Как са се изписвали яйцата в миналото

Националният етнографски музей ни предлага възможност да изпишем яйца както са го правили нашите прадеди, предаде репортер на БГНЕС.

Музейният педагог Росица Балтаджиева разказва за традиционните методи, използвани от предците ни. Днес етнографите предават тези традиции на най-малките, за които са организирали специални работилници.

„Работим с писци и децата могат да изписват яйцата с тях. Това отнема около час. В началото има беседа, десетина минути, в които запознаваме децата с празника – какъв е и как е бил честван преди години. След това отиваме в работилниците и говорим по-подробно за яйцата, какво са изобразявали върху тях. Показваме им метода на изписване. Това не е никак лесно и отнема много време“, сподели Балтаджиева.

Работи се със свещи, с восък, който се слага в писеца и след като се нагрее започва самото изписване. Росица Балтаджиева показа заготовка – яйцето с восъка и след като се нагрее на свещичката и восъкът падне, белият отпечатък остава на яйцето.

„На децата определено им харесва, забавно им е и самият факт, че има такива, които се връщат със своите родители, говори за тяхното удоволствие от работилничката“, добави педагогът в Етнографския музей. /БГНЕС