Как да различим грипа от вирусното заболяване

Симптомите на грип и остра респираторна вирусна инфекция се различават значително една от друга. Това каза Дмитрий Льознов, директор на Изследователския институт по грип на Смородинцев.

Според учения грипът се характеризира със симптоми като треска, главоболие, кашлица. Не винаги болните от грип се оплакват от хрема, например.

Острото вирусно заболяване често се среща като цяла група заболявания със сходни симптоми, например парагрип. Той се отличава с висока температура, ларингит, дрезгавост или дори липса на глас.

В същото време, подчерта Лиознов, в първите дни на заболяването грипът и ОВИ лесно могат за бъдат объркани. През последната година и половина коронавирусът също беше добавен към този "букет" от инфекции. Неговата симптоматична картина в първите дни също е замъглена. Ето защо, казва Льознов, при първите признаци на заболяването трябва да потърсите медицинска помощ.

Окончателната диагноза може да бъде поставена само от лекар, тъй като понякога вирусните заболявания протичат в нетипична форма. /БГНЕС

Тагове: