Кабинетът иска извънредно положение заради коронавируса

Правителството предлага на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Въвеждане на извънредно положение ще даде възможност да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, спортни събития. Министерство на образованието (МОН) трябва да организира процеса по онлайн уроци, за да не губят децата материал.

Министерство на външните работи (МВнР) трябва всяка минута да си актуализира сайта за забрана на пътувания от България към други страни, а Министерство на здравеопазването (МЗ) - от кои държави да не могат пътници да влизат в България, продължи премиерът.

Единствено и само дисциплина и организация на нацията може да ни помогне, заяви Бойко Борисов. В тази ситуация единственият спор е колко драстични да са мерките, добави още той.

Премиерът изчисли, че 3 млрд. минимум ще е загубата, ако така вървим. Според Борисов размерите на щетите за световната икономика ще надминат в пъти това, което стана при последната финансова криза.

Кирил Ананиев трябва да ми даде отговор Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса, съобщи още премиерът.

Борисов изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението за въвеждане на извънредно положение в страната.

Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата - да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната, каза още Борисов. Част от мерките ще са налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава.

Барове, нощни клубове и дискотеки също ще бъдат затворени.

Социалното министерство трябва да вземе мерки относно изплащането на пенсиите.

Сега е моментът да покажем дали сме патриоти, дали сме солидарни - да се погрижим за възрастните хора, да се погрижим за социално слабите, за санитарите. Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките на починал с коронавирус също са под карантина, каза още министър-председателят и съобщи, че ще бъдат осигурени камери.

Ситуацията, която се задава изисква много по-бързи решения и действия - и от страна на здравните власти, и от страна на институциите, заяви председателят на националния кризисен щаб за коронавируса и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Има съществени слабости във всички насоки, отбеляза Мутафчийски. Ситуацията е толкова динамична, че предлагаме на министър-председателя да се вземат извънредни мерки, за да могат да бъдат въоръжени институциите с достатъчно инструменти да повлиаят на промените, които предстоят пред всички нас, каза още той.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви на брифинг пред медиите, че ситуацията е анализирана изключително внимателно. Считаме, че сега е моментът да се вземат решителни мерки, за да ограничим разпространението на вируса, каза той.

Утре предлагаме на Народното събрание да обяви извънредно положение на територията на републиката, повтори Дончев и добави, че мерките включват и законодателни промени там, където това е нужно.

На първо място законодателните промени са свързани с ограничение на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуването от и до държави, където има разпространение на вируса. Имаме нужда от по-строга карантина. Тук категорично ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината, съобщи вицепремиерът.

Ще бъдат затваряни частни обекти - увеселителни заведения, каза още той. Вицепремиерът посочи, че голям проблем ще има с детските градини и решението кои да работят, кои не, тъй като със затваряне на детска градина родителите също ще трябва да си останат вкъщи, за да се грижат за децата си.

Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот. Единственото, което ще бъде ограничено е правото на свободно движение. Не може да позволим лице, което е заразено, свободно да разпространява заразата, посочи вицепремиерът.

Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката, заяви Томислав Дончев.

Въпреки че мерките са болезнени и въпреки, че ще ограничат някои права, те ще осигурят на държавата много по-бавно и много по-ниско интензивно развитие. Ние не може да го избегнем, но може да намалим значително тежестта на епидемията от COVID-19, заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и добави, че това е целта на предложението.

В Министерски съвет се проведе извънредно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19. На заседанието бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание. У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение. Общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ 66-годишна жена. /БГНЕС