КАБ: Промените в ЗУТ - предпоставка за рекет и налагане на строителен монопол

Камарата на архитектите в България внесе мотиви, с които иска от президента Румен Радев да наложи вето на Закона за устройство на територията. Камарата на инженерите геодезисти също е изпратила писмо до държавния глава с молба за преразглеждане на приетите преди седмица промени в закона. За проблемите, до които води новият закон, БГНЕС разговаря с председателя на УС на КАБ арх. Владимир Милков.

Според него един от основните проблеми е прилагането на улична регулация като условие за получаване на разрешение за строителство.

„Публична тайна е, че на много места уличната регулация не е приложена поради причината, че задължение на общините е да изкупуват и отчуждават тези имоти, които попадат в уличната мрежа. След като това стане тяхна собственост, тяхно задължение е изграждането на инфраструктурата – тротоари, асфалт и т.н. С промените в закона, ако искаш да реализираш имота си, трябва сам да се заемеш с издирването на съседи, които имат имот в улицата, да ги убедиш да го дарят на общината, за да може да получиш разрешение за строеж. По същия начин е и когато се завърши сградата и ако улицата не е изградена, ако няма инфраструктура, ако няма тротоари, не ти дават разрешение за въвеждане в експлоатация”.

Архитект Милков коментира, че по този начин общините се разтоварват от тези си ангажименти и ги прехвърлят основно върху собствениците и предприемачите, което от друга страна пък създава условия за рекет и налагане на строителен монопол.

Според него Столичната община е можела да въведе тези промени в специалния си Закон за устройството и застрояването на Столичната община, а не да го вкарва в Закона за устройство на територията и така да ангажира с нови правила цялата страна, като по този начин въвежда една безсрочна строителна забрана.

„Това е въпрос, който засяга и основни конституционни права на гражданите. Чл. 17 казва, че принудителното отчуждаване е възможно от държавата и общината, но след задължително овъзмездяване. По този начин общините избягват този си ангажимент и на практика, за да получиш разрешение за строеж, трябва да си дариш тази част от имота, която попада в улицата на общината“, допълва още той.

Освен това промените са предпоставка за корупционни схеми и рекет, категоричен е арх. Милков и обясни това с факта, че ще се породят и нови отношения в обществото между собственици и между предприемачи.

Другото опасение на експертите е, че тези поправки ще доведат и до повишаване на ценните на апартаментите, тъй като разходите на строителите ще нараснат значително. Новата ситуация ще доведе и до фалита на много малки и средни бизнеси, заети в строителството, както и ще остави без работа архитекти, работещи за малки и средни компании.

Според него това е абсурдно на фона, че има Европейска директива за насърчаване на малките и средните предприятия.

Арх. Милков отбеляза също така, че строителният бизнес дава около 15% от Брутния вътрешен продукт на страната.

„Решението за намаляване на административната тежест е популистко. Хората могат да изграждат с разрешение за строеж, но без проект на гаражи, летни кухни, навеси, козирки и т.н. Режимът е облекчен, но без проект, без конструктивно изчисление, се създават изключителни рискове за самосрутване на такива сгради. Лятна кухня или гараж са самостоятелни обекти, и за да се регистрират в кадастъра, те трябва да имат проект, което води до противоречие с два закона“, коментира Милков и добави, че позволявайки на българина да развихри строителния си гений, ще се появят доста грозни неща, които ще замърсяват визуално средата.

„С новите промени отпадна и срокът за одобрение на проект, което означава, че една година може да се проверява даден проект, което пък създава условия за корупционни практики“, подчерта той и сподели още един притеснителен факт, а именно, че с промените се въвежда и облекчена процедура за промяна на функцията на едно помещение в друго, когато няма строителство.

Попитан, ако не бъдат чути и президентът не наложи вето на спорните текстове, какво ще предприемат, арх. Милков заяви, че няма да излизат на протест и да мятат яйца и домати, а ще се обърнат към европейските институции.

Той каза, че не им остава чужда идеята и за създаването на нов Закон за устройство на територията, защото сегашният, от 2000 г., е претърпял 99 поправки и добави, че е имало действия от страна на МРРБ, но те са приключили след второто заседание на работната група, ангажирана със създаването на концепцията за нов закон.

От своя страна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че тя застава зад промените.

"Законопроектът е предложен от НС. Той касае увеличаване на контрола на строителството, т.е. нашите предложения и изискванията към надзорните фирми, които упражняват контрол от страна на държавата, на общината, които получават обществен ресурс и на които разчитаме да има качествено строителство. Вторият законопроект, който внесохме беше за намаляване на административната тежест. Останалите предложения са на народни представители и е редно те да ги коментират", заяви тя.

Вчера общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет също се обявиха в подкрепа на приетия на 27 януари Законопроект за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за устройство на територията. /БГНЕС