Къмпингарите обичат природата и свободата

Не може да се каже, че къмпинг туризмът е евтин, но удоволствието, което се изпитва от него си заслужава парите. Това каза пред БГНЕС Веселин Вълев от организаторите на изложението „Къмпинг и караванинг експо 2021”.

Последните години къмпинг-туризмът бележи ръст в Европа и в частност в България.

„A пандемията през последната година даде много, много силен старт, допълнителен старт на къмпинг туризма. И мога да кажа, че вече има много нови хора, които са се запалили по този тип екологична и здравословна почивка”, каза Вълев. Той посочи, че тези, които ходят на къмпинг обикновено са млади хора, също така ходят и по-възрасни хора, но те са може би по-малко като процент. „100% от хората обичат природата, обичат свободата, защото когато си на къмпинг ти решаваш колко нощи да спиш, къде да спиш и къде да отидеш”, посочи той.

Скъпо ли е да се ходи на къмпинг? На този въпрос Веселин Вълев отговаря, че зависи от гледната точка. „Ако сте начинаещ къмпингуващ не е евтино, защото ще трябва да си накупите всички неща, които искате така, че да прекарате една добра почивка, комфортна почивка. Ако говорим за почивка на палатка – трябва да си купите маси, столове, палатка, спални чували и всякакви други неща, които ще са ви нужни за удобство сред природата. Ако почивате с кемпер – там нещата отиват вече на много сериозни пари. Така, че къмпинг туризма изобщо не може да се каже, че е евтин туризъм, но удоволствието, което се изпитва от него си заслужава парите”, посочи той.

До неделя в София има изложение „Къмпинг и караванинг експо 2021”, чийто вход за посетители е свободен и всеки, независимо дали е ветеран или начинаещ в този начин на почивка, може да разгледа предложенията за комфорт сред природата. Изложението се провежда за четвърта поредна година. „Тази година имаме 40 изложителя от България и Турция”, каза още Веселин Вълев.

Георги със сина му видели случайно, че има такова изложение и се отбиват да проверят какво има. „По принцип ходим на туризъм по планините с раници, с палатки, без палатки, на чували, така че имаме отношение към тези туристически екипировки, въобще туризмът в България и чужбина”, каза мъжът, като не скри, че предпочитат общо взето на хижа. Синът му, който също се казва Георги, е на 8 години и съвсем ясно каза, че обича най-много да ходи на планина.

Маги и Илия са двойка и също бяха сред посетителите на изложението. Казват, че ходят на къмпинг. Дамата посочват без колебание, че обичат да ходят най-вече на морето – на „Смокиня”. Илия сподели, че къмпингът е начин на живот. „Страхотно е! Просто хората, които не са ходили на къмпинг, не могат да разберат какво е, но наистина е хубаво преживяване, в природата”, каза Илия, а Маги добави: „Къмпингът е спокойствие и почивка, истинска почива”. /БГНЕС

Тагове: