Къде е починал Паисий?

През 2022 г. се навършват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска“, с която се поставя началото на българското Възраждане.

И до днес обаче се водят спорове относно рожденото място, годината на смъртта и къде е погребан Бащата на модерната българска държава.

Повечето историци и извори ясно говорят за произхода на Паисий от Банско, но за смъртта му имаме много по-малко данни.

Според една от тезите, той е починал в Асеновград през 1773 г., но според друга Паисий приключва земния си път през 1798 г. в Самоков. В двора на църквата „Свети Николай Чудотворец“ в градчето е поставена паметна плоча, според която гробът на автора на „История славянобългарска“ е именно там.

През 1798 година монах на име Дяк Марко отива в Света Гора и занася съобщение за смъртта на Паисий, то е записано в Хилендарската кондика, а после е открито от професор Йордан Иванов. Според това съобщение Паисий е погребан в църквата "Свети Николай".

През 60-те години на 20 век по време на строителни дейности в двора на църквата е намерена плоча, която до ден-днешен стои като историческо доказателство за местоположението на гроба на Паисий.

Дали наистина Паисий Хилендарски е починал и погребан в Самоков трудно може да се докаже. Заради голямото значение на неговото дело много са градовете и селищата, които претендират да са свързани с неговия живот. /БГНЕС