Изтича срокът за регистрация на кандидатите за президент и вицепрезидент

Днес в 17 ч. изтича срокът, до който ЦИК ще регистрира кандидатите за президент и вицепрезидент на републиката, предложени от партии, коалиции и инициативни комитети. До 17 ч. на 12 октомври партиите и коалициите могат да правят предложения до ЦИК за регистрация на кандидатите за президент и вицепрезидент, предаде репортер на БГНЕС.

До същата дата инициативните комитети могат също да правят предложения до ЦИК за регистрация на кандидатите за президент и вицепрезидент. Това е и срокът, докогато ЦИК заличава от наименованието на коалицията партиите, които са напуснали състава й.

Също така ЦИК може да отбележи в регистъра промените, настъпили в състава на някоя от коалициите. До 12 октомври Инициативните комитети трябва да предадат на РИК списъка с избиратели, подкрепящи издигането на независим кандидат за народен представител, заедно с документите по чл. 255, ал. 1, т. 2 и 3 ИК.

ЦИК регистрира за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката инициативен комитет в случаите, когато съдът е отменил решението за отказ за регистрацията му, независимо дали срокът по чл. 153, ал. 1 ИК е изтекъл, но не по-късно от 32 дни преди изборния ден. До 12 октомври РИК трябва да регистрира за участие в изборите за народни представители инициативен комитет в случаите, когато съдът е отменил решението за отказ за регистрацията му, независимо дали срокът по чл. 153, ал. 1 ИК е изтекъл.

До 12 октомври е и срокът, до който партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до РИК за регистрация на кандидатски листи в изборите за народни представители. Това е и срокът, докогато ЦИК/РИК взема решение за заличаване на регистрацията на партия, коалиция, инициативен комитет, по подадено писмено заявление. /БГНЕС