Изследване: Между шест и девет партии в следващия гръцки парламент

Гърция ще направи "втори опит" за стабилно управление на изборите тази неделя, 25 юни, след като последният вот от 21 май не доведе до съставянето на жизнеспособно правителство, предаде БГНЕС.


На предстоящите избори в Гърция на 25 юни 9 810 040 гърци ще могат отново да упражнят своите демократични права. Сред тях има 4 760 042 мъже и 5 049 998 жени, като над 400 хил. души от тях гласуваха за първи път на 21 май тази година.

На предишните избори избирателната активност достигна 61,10%. Въпреки че в страната има задължително гласуване, не бяха повдигнати обвинения срещу отсъстващите гласоподаватели.

Гръцката диаспора също ще гласува от 33 страни по света. Общо 25 610 гърци са регистриралите се в чужбина (срещу 22 855 през май), сочи репортаж на националната телевизия ERT. Вместо на 25-ти, извън границите на Гърция избиратели ще гласуват ден по-рано - 24-ти, събота.

Последният вот до голяма степен облагодетелства Кириакос Мицотакис от бившето (и ако трябва да сме честни предстоящото) правителство на „Нова демокрация“ (НД), която спечели първата позиция.

Избирателната система този път ще бъде различна - пропорционална система, която предвижда бонус места за първата политическа сила. Този бонус може да донесе от 20 места за първата партия при достигане на 25% от гласовете до 50 мандата при достигане на 40%, съобщава „Катимерини“.

Какво се случи през месец май?

Що се отнася до предишните избори през май, партиите, които влязоха в парламента, бяха пет: „Нова демокрация“, дясноцентристката партия, която управлява страната през последните четири години, беше първа с 40,8% и в крайна сметка спечели победата с 146 депутатски места. На второ място се нареди опозиционната партия СИРИЗА, управлявала преди НД. Тя спечели 20,1%, но претърпя значителни загуби от 70 мандата.

На трето място остана „ПАСОК-Движение за промяна“, с 11,5 на сто, или 41 места. Четвърта бе Комунистическата партия на Гърция, събрала 7,7% от гласовете и 26 депутата. Петата позиция зае „Гръцкото Решение“, която събра 4,6 от гласовете и 16 мандата, а на последно място остана МЕРА25, крайнолява партия, която загуби 2,7 от подкрепата си.

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас, начело на СИРИЗА, получи "шамар", тъй като избирателната му база ерозира и партията му остана втора в парламента с огромна разлика между нея и НД.

Лидерът на третата по сила партия „ПАСОК-Движение за промяна“, Никос Андрулакис, също отбеляза подем за своята партия, бивш колос в лявоцентристката част на Гърция.

Комунистическата партия на Гърция (КПГ), с лидер Димитрис Куцумпас увеличи подкрепата си, но това не говори много за нея, тъй като тя е в парламента от незапомнени времена.


Кириакос Велопулос от партията "Гръцко решение", която е част от крайната десница (ако не е очевидно от името), е последният, който влезе в парламента на предишните избори.

Крайнодясната партия на Никос Нациос, НИКИ, и лявата партия "Курс за свобода" на бившия председател на парламента и член на СИРИЗА Зои Константопулу също бяха изключително близо до преодоляване на 3%-ата бариера за представителство в законодателния орган.

МЕРА25 на Янис Варуфакис прие ролята на "жертва", след като беше изхвърлена от парламента с 2,7% от гласовете. Варуфакис беше депутат през 2019 г., но 2023 г. изглежда не беше неговата година.

Партията НИКИ от дясно-крайнодесния спектър и "Курс за свобода", лява партия, също се доближиха до пробиването на 3-процентната бариера за влизане на последните избори с по 2,9%.

На какво се дължи провала за съставяне на правителство?

Предишните избори, въпреки че показаха реална разлика между НД и СИРИЗА от над 20%, не доведоха до съставянето на кабинет. Това се случи поради няколко причини, първата от които е неспособността на партиите да сформират коалиция, тъй като третата партия, ПАСОК, водена от Никос Андрулакис, ясно отхвърли всякаква възможност за коалиция с Мицотакис от НД и Ципрас от СИРИЗА.

Дори партиите да се бяха опитали да създадат коалиция със СИРИЗА, те нямаше да имат достатъчно места, за да постигнат успех.

Избирателната система също изигра роля - пропорционалното представителство, гласувано по време на управлението на СИРИЗА, предвижда коалиционно пред еднопартийното управление. Така дори с 40,8% подкрепа НД нямаше потенциала да състави кабинет.

Изглежда, че те нямаха и желание да го направят. Мицотакис заяви, много пъти, че иска ясно мнозинство и автономия за да може лесно да следи програмата на партията му.

Какво да очакваме в неделя?

За предстоящите избори в Гърция преднината на "Нова демокрация" (НД) пред СИРИЗА варира от 19 до 23 пункта според последните социологически проучвания, съобщи „iefimerida“.


По-малките партии се борят за влизането в парламента. "Курс за свобода" на Зои Константопулу се приближава до границата. Социологическите проучвания сочат битка между НИКИ, МЕРА25 и "Спартанците".

Освен сценария за 6-7 партиен парламент, може да се стигне до 9-партиен парламент.

Очаква се НД да спечели квалифицирано мнозинство между 158 и 166 места в зависимост от партиите, които ще влязат в парламента, докато СИРИЗА - от 53 до 55. Парламентарното мнозинство може да се увеличи, ако някоя от петте по-малки партии остане под чертата.

Разликата между първата и втората политически сили е около 20%, което означава, че партията на Кириакос Мицотакис спокойно може да стигне до еднопартийно управление, според анкета на „Pulse“ за телевизионния канал „SKAI“.

От потенциалното решение на колебаещите се избиратели зависи дали НД ще увеличи процента от 37 на 43,7, СИРИЗА от 17,8 на 22,8, ПАСОК от 10 на 14, „Комунистическата партия на Гърция“ (КПГ) от 5,4 до 8,6 на сто, "Курс за свобода" от 2,5% на 4,9%. НИКИ и "Курс за свобода" също зависят от тази електорална група. Подкрепата за „Спартанците“ варира от 1,6% до 3,6%, а МЕРА25 запазва 3,1%.

Според анкета на „Алко“ за телевизия „Алфа“ разликата между НД и СИРИЗА ще се увеличи до 21,1%

Социологическите проучвания предвиждат най-вероятния състав на парламента да изглежда по следния начин: 39,5% за НД, 18,4% за СИРИЗА и 10,5% за ПАСОК. Те са следвани от KПГ с 6,8%, Гръцкото Решение с 3,4%, "Курс за свобода" с 3,3%, НИК" с 2,8%, „Спартанците“ с 2,1% и МЕРА25 с 2%.

Еднопартиен кабинет на НД със 162 места и преднина от 23 пункта пред опозицията прогнозира и анкетата на GPO за телевизия „Star“.

Що се отнася до общественото доверие за лидерите, Кириакос Мицотакис на НД събира 55% одобрение, втори е Димитрис Куцубас от КПГ с 43,2%. Трети е Никос Андрулакис от ПАСОК с 36,9%, а четвърти - Алексис Ципрас на СИРИЗА с 28,5%.

Зои Константопулу от "Курс за свобода" получава одобрението на 20,4 на сто от гърците, Янис Варуфакис от МЕРА25 с 16,4%. На последните места се нареждат Кириакос Велопулос от „Гръцкото Решение“ получава 14,5%, а Димитрис Нациос от НИКИ 7,6%. /БГНЕС