Израелският парламент се разпуска, външният министър става премиер

Министър-председателят на Израел Нафтали Бенет и министърът на външните работи Яир Лапид се споразумяха за разпускане на парламента, а Лапид ще поеме поста министър-председател, съобщи израелското радио.

Министър-председателят на Израел Нафтали Бенет и министърът на външните работи и ротационен министър-председател Яир Лапид ще подкрепят законопроект за разпускане на Кнесета, според изявление на говорител на правителството.

Яир Лапид (Л) и Нафтали Бенет (Д)

"След като опитите за стабилизиране на коалицията бяха изчерпани, министър-председателят Нафтали Бенет и министър-председателят по въпросите на ротацията Яир Лапид стигнаха до заключението: законопроектът ще бъде представен следващата седмица за одобрение от Кнесета. След като бъде одобрена, ротацията ще бъде извършена по организиран начин", се казва в доклада.

През юни лидерът на партията "Ямина" Бенет стана министър-председател на Израел. Кнесетът гласува вот на доверие на новото правителство, което трябваше да бъде ръководено от Бенет през следващите около две години, преди да бъде сменен от лидера на "Йеш Атид" Лапид, съгласно коалиционните споразумения.

Коалицията, която Лапид успя да сформира на 24-ите избори за Кнесет, беше наречена "Блок на промяната" и разчита на минимално парламентарно мнозинство от 61 места в 120-местния парламент.

Миналогодишните избори за Кнесет, проведени на 23 март, бяха четвъртите предсрочни избори за две години, след като предишният парламент гласува за разпускането си. /БГНЕС