Израелската армия се изтегля от болницата "Ал-Шифа" в Газа

Журналист, попаднал в най-голямата болница в Газа, съобщи за АФП, че израелските войски са се изтеглили от лечебното заведение, след като са влезли в него през нощта, и са се преместили в покрайнините му.

Израелските сили са навлезли в болницата "Ал-Шифа" в град Газа в ранните часове на сутринта, което е породило опасения за безопасността на хилядите пациенти, персонал и други цивилни граждани, попаднали в капан.

По оценки на ООН в "Ал Шифа" се намират най-малко 2300 души.

Израелската армия, която по-рано заяви, че провежда "прецизна и целенасочена операция срещу "Хамас" в определен район" на съоръжението.

Израел отдавна обвинява ислямистката групировка, че разполага с команден център в тунели под обширния комплекс - твърдение, подкрепяно от Белия дом и отричано от "Хамас".

По време на операцията военнослужещите са разпитали десетки цивилни, някои от които са били съблечени по бельо, и всички са били освободени, когато войските са се изтеглили.

Войниците са оставили три сандъка с медицински материали и вода.

В продължение на дни в покрайнините на болницата, която се намира в западната част на град Газа, се водят интензивни боеве между израелските войски и бойците на "Хамас". /БГНЕС