Израел придобива още 25 изтребителя F-35 в сделка за 3 млрд. долара

Израел е одобрил закупуването на трета ескадрила стелт изтребители F-35, съобщи министерството на отбраната на страната, сключвайки сделка на стойност около 3 млрд. долара.

С допълнителните 25 самолета, произведени от Lockheed Martin, броят на F-35 във военновъздушните сили на Израел ще достигне 75, заяви министерството, като добави, че сделката ще бъде финансирана чрез пакета от помощи за отбрана, които Израел получава от САЩ.

Израел е първата държава извън САЩ, която придобива F-35. През май 2018 г. началникът на военновъздушните му сили заяви, че Израел е първата страна, която ще използва самолета в бойни действия.

Страната е извършила стотици въздушни нападения над територията на Сирия през годините на войната в тази страна, насочени предимно срещу подкрепяни от Иран сили и бойци на ливанската Хизбула, както и срещу позиции на сирийската армия.

В неделя, часове преди Израел да обяви плана за F-35 заяви, че е нанесъл удар по зенитна батарея в Сирия в отговор на изстрелването на зенитна ракета от Сирия към израелска територия.

Властите добавиха, че израелските самолети са нанесли и "удари по допълнителни цели в района".

F-35 е известен още като Joint Strike Fighter, а в Израел - с ивритското си име "Адир" (Могъщ).

Това е най-модерният изтребител в света, който е способен да работи по технологията "стелт" и може да се използва за събиране на разузнавателна информация, нанасяне на удари дълбоко във вражеска територия и участие във въздушни схватки.

Израелското министерство добави, че Lockheed Martin и производителят на двигатели Pratt & Whitney са се съгласили да включат израелски отбранителни компании в производството на компонентите на самолета.

"Това ново споразумение ще осигури продължаване на сътрудничеството между американските компании и израелската отбранителна промишленост в производството на части за самолети", се казва в изявлението./БГНЕС