Изложба показва дантелата в миналото и днес

Какво е общото между Краля Слънце Луи XIV и българския град Калофер? Отговорът е много лесен – красивите дантели. Дълго управлявалият френски монарх обичал да се кичи от глава до пети с изящни образци на красивото ръкоделие, а в началото на XX век пък започва да работи Калоферското дантелено училище, което оставя трайна българска следа в совалковата дантела.

За цялата история на дантелата, създателите и в миналото и използващите я днес, разказва изложбата „Кой създава и кой използва дантела“, експонирана в Националния етнографски музей, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата е организирана съвместно с група „СедянкаТА“, която за всички начинаещи, напреднали и неподозиращи за новото си хоби дантелиери демонстрира направата на шита и совалкова дантела в залите на музея.

„Това е мащабен проект, в който искаме да представим развитието на совалковата и шитата в Европа и по конкретно в Югозападна и Югоизточна Европа. Като започнем от Португалия, Испания, Италия, Хърватия и стигнем до най-важния ни акцент – мястото на българската дантела в историята на дантелите. В изложбата показваме българското начало на совалковата дантела. Това е калоферското училище, което съществува от 1910 г. до 1933 г. Това е една идея за развитие на поминък в Калофер, а много хора от земляческата организация в София спомагат финансово всичко това да започне – да се намерят пособия и да се обучат учителите“, разказа гл. ас. д-р Ива Кюркчиева, куратор на изложбата. Именно там в началото на ХХ век дантелиерството се превръща в поминък, който наследява уменията на калоферци от периода на Възраждането за фино плетене на гайтани.

„В изложбата си заслужава да бъде видяно и участието на чуждестранните партньори. Асоциацията „Дантела и бродерия“ от Франция участва с над 8 облекла, в които се използва шита и совалкова диета, както и с образци между XVI и XIX век“, допълва още тя.

В изложбата, в която може да бъде проследена цялата история на дантела, гостуват и образци от музея на дантелите в Португалия. Присъствие има още от Италия и Испания.

„Акцент в нашата изложба е участието на млади български дизайнери, които са завършили Националната художествена академия и използват едни старинни техники, каквито са совалковата и шитата дантела, в своите интерпретации на модни облекла в съвременността“, подчерта д-р Кюркчиева. Сред имената, които се открояват са тези на дизайнерите Михаела Славева и Лидия Сутева.

Изложбата ще бъде до 20 май, а на всеки две седмици от „СедянкаТА“ ще правят демонстрации, графикът на които може да бъде видян на сайта на музея. /БГНЕС