Излагат масивно копие на динозавър в Лондон

В петък в Лондон ще бъде показано копие на един от най-големите динозаври, които някога са се разхождали по Земята - за първи път този забележителен експонат може да бъде видян в Европа, откакто оригиналът е открит в Патагония, предаде АФП.

Дълъг 122 фута (37,2 метра), титанозавърът - наречен Patagotitan mayorum - едва се побира в изложбената зала на лондонския Природонаучен музей.

Според изследователите, с изпъната нагоре шия, той би бил достатъчно висок, за да се вмъкне с главата си в пететажна сграда.

Титанозаврите са били последните останали дългокраки динозаври завроподи, които все още са съществували по времето, когато видът е изчезнал.

Patagotitan ще бъде добре дошъл заместител на дългогодишната динозавърска атракция на музея - популярното копие на Diplodocus "Dippy", което беше изложено до 2017 г.

Новата отливка е реплика на един от шестте титанозавъра, открити след като през 2010 г. фермер в аржентинския регион забелязва гигантска бедрена кост, стърчаща от земята, което довежда до разкопки в продължение на няколко години.

"Те откриха гробище на тези животни с шест различни индивида в земята", казва Пол Барет, научен ръководител на изложбата.

"В продължение на около три години те разкопаха всички тези кости... и успяха да разкрият, че има нов вид гигантски динозавър... едно от най-големите животни, които някога са ходили по Земята", добави той.

Титанозаврите са живели в горите на днешна Патагония преди 100 до 95 милиона години през късната креда.

Изследователите смятат, че освен необикновената си дължина, той би трябвало да е тежал и около 57 тона.

Наскоро откритото тревопасно е имало четири крака, подобни на колони, и изключително дълги шия и опашка.

За да се изхранва, е трябвало да изяжда около 130 килограма растителност всеки ден.

Смята се, че всичките шест динозавъра, открити на едно и също място, са загинали по едно и също време, въпреки че причината за смъртта им остава загадка.

"Не знаем защо са умрели... Възможно е да са били залети от наводнение. Възможно е да са били убити от някакъв друг екологичен проблем, като например суша", каза Барет и добави, че изследванията продължават.

След откритието в Аржентина експерти по динозаврите направиха 3D сканиране на всяка отделна кост, за да създадат реплики, изработени от полиестерна смола и фибростъкло, които монтираха върху стоманена конструкция.

Изработката на гигантската отливка е отнела на фирма в Канада повече от шест месеца, въз основа на десетки изкопани фосилни кости.

Истинските кости биха били твърде тежки, за да бъдат изложени, но фактът, че са реплики, означава, че посетителите могат да докосват експоната.

Репликата е пристигнала в Лондон в 32 отделни кашона, което означава, че "всяко парче е трябвало да бъде сглобено като гигантски пъзел", казва Шиниъд Марон от Природонаучния музей.

Марон заяви, че по-широката цел на изложбата е да "разкаже историята за това как едно такова животно израства от яйце, по-малко от футболна топка, в този невероятен 57-тонен гигант".

Интерактивни игри и реплики, които могат да се докоснат, помагат за оживяването на историята.

Посетителите ще могат да докоснат зъбите на един от хищниците на титанозавъра или дори да влязат във вътрешните му органи, за да видят как са работили заедно белите дробове, сърцето и червата му, добави тя.

Лондон / Великобритания