Изборният ден в страната започна нормално

Всички избирателни секции отвориха навреме в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

В София в столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ всички членове на секционните избирателни комисии пристигнаха навреме, кратко закъснение имаше при отварянето на 5 секция. Към 7.00 часа вече имаше опашка от десетина души, желаещи да дадат гласа си. 1717 са секциите в София, в 681 секции ще се гласува с по 2 машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000. Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

В Плевен 416 са машините, които са на разположение на избирателите. За кратко в една от секциите е имало проблем с машина, но веднага е бил решен. 249 305 са имащите право на глас в Плевен.

В Стара Загора денят на вота също започна спокойно, без нарушения. Избирателните секции в областта са 508, 14 от тях са обособени като COVID секции. В 10 от секциите в областта ще се гласува с подвижни машини.

Във Варна изборният ден започна без проблеми точно в 7 часа сутринта. 410 хиляди души в областта имат право да гласуват. За Варна това са 300 хиляди души. 668 са секциите в областта, 415 за Варна.

В Благоевград секциите отвориха навреме. В благоевградското село Мощанец се провеждат избори "3 в 1", тъй като селото избира и кметски наместник. Общо 316 598 души имат правото да упражнят правото си на глас в над 539 секции в област Благоевград. Гласоподавателите са с 4091 повече спрямо броя им в предварителните списъци за парламентарните избори на 11 юли. Броят на секциите спрямо същия период също се е увеличил с 39. Най-много населени места има в община Петрич – 55, следвана от Сандански с 54 села, а най-малко са населените места в община Кресна – 7, следвана от Банско, Разлог и Якоруда с по 8 села в състава си.

Във Враца денят започна нормално, в село Мощанец е имало проблем с една от вашините. Възрастен мъж откри гласуването, като пусна гласа си първи, още в 7.00 часа. Няма данни за нарушения.

В Бургас над 365 хиляди души имат право на глас. Изборният ден започна нормално и навреме. Избирателните секции са 762. 660 машини са разпределени в 593 секции с над 300 избиратели. В 67 секции е предвидено да има по две машини. В 169 секции в Бургаско ще се гласува с хартиена бюлетина.

В Сливен денят започна нормално, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 321 служители на ОДМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен, са ангажирани в изборния ден. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен отговарят за реда и спокойствието в региона.

В Русе по данни на Районната избирателна комисия навсякъде на територията на областта изборният ден е започнал нормално и всички изборни секции са отворени. Към момента само на две места в областта има проблем с машините. Става дума за секция 38, която се намира във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Русе, както и 182 секция в Басарбово. На място се намират техници, които след като установят какъв е проблема ще уведомят РИК и впоследствие ще се реши какво да се предприеме. И двете секции са с по една машина. До момента се е наложила смяна на трима членове на секционните избирателни комисии в областта.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час.

Гражданите могат да подадат своя вот в близо 13 хиляди изборни секции. В 9399 от тях се гласува изцяло машинно, като поне 2121 от секциите разполагат с по две устройства. С машини са снабдени всички секции, обхващащи над 300 избиратели.

Във вота за държавен глава се състезават 23 кандидатпрезидентски двойки - 11 от тях са издигнати от инициативни комитети, 12 от партии и коалиции.

В изборите за парламент участват 27 формации - 20 партии и 7 коалиции. Над 5000 кандидати в 31 многомандатни избирателни района си оспорват 240-те места в Народното събрание./БГНЕС