Избори за парламент на 4 април

Президентът Румен Радев обяви датата за парламентарните избори, тя е 4 април. Указът също е подписан, обяви днес държавният глава в изявление към нацията.

Не закъсняха и реакциите на политическите партии. ГЕРБ дори дадоха извънреден брифинг половин час след изявлението на президента. ЦИК пък обяви, че ще могат да подготвят изборите за 4 април.

ГЕРБ: 4 април е приемлива дата, но няма да подкрепим промени в изборното законодателство

За нас тази дата е приемлива, но с някои притеснения, заяви Тома Биков. Радев предложи в оставащото малко време до края на този парламент да се направят промени в изборното законодателство, засягащи неговия фундамент и ние няма да внесем нито една от промените, които Радев предложи, допълни Биков.

Ако БСП и ДПС решат да преразгледат публичната си позиция от последните дни, в която настояват да не се правят фундаментални промени, нека да внесат промените на Радев. Няма да подкрепим тези предложения. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес и би обслужил неясни интереси, каза още Биков.

Президентът искаше да правим избори още есента, а сега казва, че има време. Има време за какво, за това философски да промени изборите в България и начина, по който се провеждат, добави от своя страна и Георг Георгиев.

БСП смята да спечели изборите, когато и да е датата им

Кристиан Вигенин направи коментар на датата за изборите. „Не виждам как определената дата за изборите ще попречи на хората да излязат да гласуват. Каквато дата заяви президентът, ние ще я приемем, вече го заявихме. Седмица по-късно ще ни даде малко повече време“, коментира Вигенин. По думите му при всички случаи трябва да има адаптиране на текстове от Изборния кодекс, а ГЕРБ имат мнозинство в парламента и те ще преценят как да подходят: "Ние сме готови също да направим някакви предложения. Но няма да поемем инициатива, ако няма готовност от другата страна".

ЦИК ще направи всичко по силите си да организира изборите. Ако управляващите искат да подходят конструктивно и позитивно, да спрат да се оплакват от президента и да се съсредоточат върху ролята на правителството, добави още Вигенин.

Карадайъ: Имаме много работа и всеки един от нас знае какво да прави

Имаме много работа и всеки един от нас знае какво да прави. Това написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ във Facebook за датата на парламентарните избори.

"Скъпи приятели, скъпи депесари! Датата на изборите вече се знае - 04.04.2021г. Имаме много работа и всеки един от нас знае какво да прави. Най-голямото предизвикателство пред нас е работата в условия на COVID-19. Вярвам, че ще се справим и с това предизвикателство. Успех!", пише лидерът на ДПС.

ВМРО: Приемаме датата на изборите, но не и промени в Изборния кодекс

ВМРО приема датата 4 април 2021 г., определена от президента за ден на изборите за народни представители. Този акт е негово конституционно правомощие.

„ВМРО не приема обаче опитите за радикална промяна на изборното законодателство. Идеята за гласуване по пощата, както многократно сме заявявали, създава огромна заплаха за изкривяване на изборните резултати под натиска на една чужда държава – Турция. Това би дало възможност на неоосманиста Ердоган, който многократно е заявявал сърдечните си претенции към части от българската държава, да организира изпращането на гласове дори от починали преди десетилетия български граждани. Дали от Турция ще дойдат 100-200 или 300 хиляди гласа ще решава само той. За кого – вече разбрахме – новите му стари фаворити ДПС. Вмешателството на чужда държава на избори в България е изключителна заплаха за националната ни сигурност“, заявяват от ВМРО в позицията си за обявената дата за изборите.

Демократична България: Датата 4 април е добра дата за нас

"Датата 4 април е добра дата за нас, "Демократична България" щеше да е готова и за 28 март. Ние сме във висока степен на готовност за явяване на тези избори, на които искаме да представим програма, с която да очертаем алтернативата на сегашния модел на управление." Това заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, след като държавният глава днес подписа указ за провеждане на парламентарния вот на 4 април.

Христо Иванов посочи, че в обръщението към народа днес президентът Румен Радев изброи голяма част от направените от "Демократична България" предложения във връзка с изборния процес, за които има и законодателни инициативи. Преди дни обединението предложи законови промени, така че да бъде въведено видеонаблюдение и стрийминг на единна платформа на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите от секционните избирателни комисии. Предложи и актуализиран вариант за въвеждане на пощенско гласуване - законопроект, който формацията веднъж вече внесе в Народното събрание още през 2018 г. и който нито един депутат тогава не припозна.

ЦИК е готова да подготви провеждането на избори на 4 април

Централната избирателна комисия е готова да подготви провеждането на изборите на 4 април, заяви председателят на ЦИК Александър Андреев. Комисията ще координира действията си спрямо мерките за борба с коронавируса. За парламентарния вот ще бъдат осигурени и около 9 600 машини. За евентуални промени в изборното законодателство Андреев коментира, че при всички случаи всяка промяна, която е в близост до датата, на която трябва да бъдат проведени избори, създава определени затруднения. „Затрудненията са дотолкова, доколкото те трябва да бъдат съобразени тези промени в последния момент. Но при всички случаи, ако те бъдат направени, ЦИК ще проведе изборите в съответствие с приетото и действащо законодателство към момента на изборите, каза още Андреев. /БГНЕС