Ивет Горанова: Томас Бах ни даде насоки и работим здраво за връщането на каратето на Олимпийски игри

"Работим здраво, за да върнем каратето на Олимпийски игри. Важно е да се види от страна на спортистите, че искаме това да се случи. Щастлива съм, че имахме възможността да проведем разговор с г-н Томас Бах (президент на Международния олимпийски комитет), който ни даде насоки, по които да работим. Имаме голям шанс и ще направим всичко възможно това да се случи. Не може да се обясни какво усещаш, когато си на Олимпийски игри. Работим за това децата след нас да го разберат. Това трябва да се изживее", шампионката от Токио 2020 Ивет Горанова на пресконференция днес.


Каратето бе включено в програмата на Игрите в японската столица, като тогава Горанова се възползва по възможно най-добрия начин от шанса си и грабна златния медал в категория до 55 кг на стила кумите. След като стана ясно обаче, че спортът няма да присъства на Олимпиадата в Париж 2024 българката и нейни колежки поеха инициатива да върнат каратето възможно най-скоро обратно в програмата, като Ивет дори се срещна лично с президента на МОК Томас Бах и му връчи писмо по време на визитата му в България преди месец.

"Какво точно трябва да се направи, не мога да отговоря. Такава информация нямам. Томас Бах ни посъветва да натискаме Световната карате федерация и Американския олимпийски комитет, тъй като те взимат решението за Лос Анджелис. Ако не сме в списъка, МОК не може да направи нищо по въпроса. Важно сега е да работим с американците. Все някога ще се върнем в олимпийската програма. Ако не на тази Олимпиада, то на следващата, дай Боже", коментира Ивет Горанова.

Българката говори още и за очакванията си относно предстоящите Европейски игри в Краков Малополска, Полша, където тя ще защитава титлата, която спечели в Минск през 2019-а. Надпреварата започва на 22 юни, а Горанова ще има нов треньор - олимпийската шампионка на 61 кг кумите от Токио 2020 - Йована Перкович от Сърбия.

"Този път лесно свалих килограмите. Нямах проблем с това. Иначе годината започна с много промени - дойдох да живея в София и смених треньора. Йована Перкович доскоро беше състезател и ни беше нужно време да свикнем, но го направихме. След пет месеца работа заедно се чувствам добре и имаме добра комуникация. Минах през една или две контузии, които ми повлияха на психиката. Това се случи през февруари и март месец. Сега съм добре. Направих няколко контролни състезания за Европейските игри и се вълнувам за участието си. Чувствам се добре и психически, и физически. Ще дам максимума от себе си", сподели Ивет.

"Ще опитам да спечеля първото място, но най-вече отивам там, за да се забавлявам. Не се притеснявам от това, че ще бъда единствената българска състезателка. Фокусирана съм и не се разсейвам. Ще бъда на 55 кг - на моята си категория. Познавам всичките си съпернички, вече съм печелила срещу тях. Донякъде е тежест, че защитавам титла, но искам да повторя този успех", допълни олимпийската ни шампионка от Токио.

По време на днешната конференция стана ясно още, че с проблема с включването на каратето в олимпийската програма се е заел и президентът на Българската Национална Федерация по Карате (БНФК) Алексей Петров.

"Президентът на нашата федерация г-н Алексей Петров работи с всички останали асоциации за завръщане на каратето в олимпийското семейство. Той се е заел с тази отговорна задача и прави всичко по силите си. Ивет и нейната треньорка Йована Прекович имаха среща с г-н Томас Бах по този въпрос, който се надявам да има положителна развръзка още за Лос Анджелис 2028", разкри техническият секретар на централата Ивайло Петков. /БГНЕС