Иванов: Шансовете да окажем подкрепа за правителство с третия мандат само намаляват

Ние с БСП очевидно имаме не просто различия, а разширяващи се различия. Виждаме, че Нинова започва да заема позиция, че нямало шанс и смисъл България да влиза в Еврозоната на 1 януари 2024 г. Това за нас е изключително важен приоритет. Считаме, че България има нужда от правителство, което има амбицията ясно да постави темите за сигурността, интеграцията в Еврозоната като приоритет.

От това, което чувам като заявки, шансовете ние да окажем някаква подкрепа на такова правителство само намаляват. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Иванов коментира, че те са 20 депутати от общо 240. "Математически нашата позиция не е определяща, но като гледам ситуацията, - отиваме на избори, и поведението на политическите сили го показва", обясни той и допълни, че от партията ще участват в конструктивни разговори, но все още не са получили покана от БСП. "Не знам точно какво си представя Нинова от тази среща, няма да скрия, че изглежда по-скоро като пиарска опаковка, за да се прикрие, че мандата е изначално обречен. Ако някой искаше да има правителство трябваше да се случи друго", отбеляза Иванов.

Той коментира и ситуацията около Nexo и посочи, че на България й трябва ясна система за финансиране на публичните партии. Иванов обясни, че това, което техните избиратели ще чуят, че те са декларирали всичко, били са публични и прозрачни. "Ние сме положили всички усилия, които се изискват от закона да се финансираме от физически лица, всички декларации да бъдат там. Разбирате, че ако се опитваме да събираме информация например къде работят въпросните дарители, това противоречи на законите свързани със защита на информацията.", каза още той./БГНЕС