Иванов: Парите от чекмеджетата на Борисов да стигнат до засегнатите от ковид-кризата

Според съпредседателя на Демократична България Христо Иванов голямата тема на тази кампания е как страната да бъде прекарана успешно през кризата, породена от COVID-19.

“Очевидно е, че от тук нататък кампанията ще мине под знака на въпроса как след тези избори България да поеме политически курс, който да подобри справянето с кризата и да се очертае много по-добра перспектива. Водещ за нас е националния интерес, не популизма, търсим оценки, базирани на данни и научни източници, а не на база на моментни емоции, страх и гняв”, коментира Иванов във видео, излъчено на живо във Фейсбук.

“Демократична България” настоява за дългосрочно планиране, ясна комуникация и ефективна икономическа помощ. Това са трите неща, които Борисов не направи”, заяви още Иванов и призова, “Трябва ни управление, което да извади парите от чекмеджетата на Борисов и да ги даде на засегнатите хора и бизнеси.“

Пулмологът и кандидат за депутат от Демократична България д-р Александър Симидчиев поясни, че картината сега - нарастването на новите случаи и пикът на приетите в болница и на хората в интензивни отделения, е резултат от процес, започнал преди 7 седмици.

Беше ясно, че седмица след седмица броят на заразените с коронавирус расте и на този фон се направиха две неща, които не трябваше - отвориха се заведенията, където се срещат хора без предпазни средства и затова са най-рискови, и прибързано се спря ваксинацията с единствената ваксина която имаме, заяви Симидчиев. Той добави, че данните показват как пандемията върви с повече заразени, а същевременно броят на ваксинираните на дневна база драматично намалява. “Това е резултат на решения, които бяха взимани няколко седмици преди това”, смята той.

“Ние вървим след събитията. Това, което остро липсва в тази криза е лидерството - хора да застанат на една позиция, да се знае за какво се борят и да се борят устойчиво, стабилно в една и съща посока, а не последователно да променяме подходите”, заяви Симидчиев. Посочи, че в случая е необходимо да се спазват мерките за дистанция и носене на предпазни средства и да се проведе ваксинация за всички, които желаят, защото само така безопасно се изгражда колективен имунитет.

“Когато ваксинацията не се случва, ние не можем да защитим не само отделните хора, а обществото като цяло и от това ще пострада и икономиката, и много други сектори”, посочи той. За него големият пропуск на управляващите е липсата на комуникация, която да убеди хората в ползите, така че те да могат да направят наистина информиран избор дали да се ваксинират. Липсата на план за управление на риска при поръчката на ваксините е другия голям пропуск според Симидчиев.

“Ако ние заложим само на една ваксина и нещо се случи с нея, както се случи, ние нямахме никакъв план Б, с който да се управлява този риск. И сега се налага да се водят допълнителни преговори и да се молим, за да се получат допълнителни количества”, заяви Симидчиев.

“Всички страни около нас - и тези в ЕС, и тези извън ЕС, всички са с поне два пъти по-бърза скорост на ваксиниране на населението. Това значи, че те ще се справят два пъти по-бързо с тази криза:, каза още той. И добави, че например туроператорите няма да се колебаят да изключат от дестинациите си рисковите страни, а това ще се отрази и на други сектори.

https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/280381283604601

“Ние призоваваме за целенасочена политика по убеждаване на хората, че е в техен интерес, в интерес на цялото общество и икономика да се ваксинират, но това да става по желание. Борисов това не направи. Нито парите ще стигат икономически до хората, нито локдауните и икономическите мерки се прилагат така, че да имат ефект. Д-р Хаос е името на Борисов”, заяви Христо Иванов. Той посочи, че е изключително важно финансовите помощи да стигнат до най-тежко засегнатите от кризата - засегнатите икономически сектори, самонаетите хора и семействата. /БГНЕС