Иванов: Чрез преговори да намерим формула за трети мандат без ДПС и ГЕРБ

Не сме искали постове. Подходът на „Има такъв народ“ да наложи еднопартийно управление противоречи на вота на гражданите. Преди връчването на третия мандат от президента всички партии без ДПС и ГЕРБ трябва чрез преговори да намерим разумното сечение и да намерим една формула, която ще работи за всеки.

Това заяви по БНТ Христо Иванов, лидер на „Демократична България“.

Той коментира причините да не подкрепят правителството, излъчено с мандата на ИТН.

„Разминаването беше концептуално. ИТН бяха решили, че с 65 гласа и с изключително авторитарен подход могат да наложат едно управление. Това е против вота на гражданите, които не дадоха правото за създаване на еднопартийно управление“, каза Иванов.

Той отново повтори тезата си, че съставът на правителството на Пламен Николов е най-неубедителният. „Те искаха да ни наложат да гласуваме празен чек. Ние дължим лоялност на нашите избиратели и смятам, че си изпълнихме ангажимента към тях като не гласувахме този празен чек“, каза лидерът на ДБ.

Иванов категорично отрече да са искали постове по време на разговорите си с ИТН.

„Не сме искали постове. Това са откровени лъжи. Не сме поставяли темата за наши представители в който и да е ешелон на властта“, каза той

Според него дори и да бяха искали от ИТН да споделят управлението си с ДБ като назначат техни хора в първия или втория ешелон, това би означавало кадрите на ДБ да бъдат използвани.

Христо Иванов заяви, че в рамките на третия мандат президентът трябва да реши кризата.

„Но ако ние четирите партии извън ДПС и ГЕРБ се разберем, тогава ще има решение. Позицията на БСП по третия мандат е по-скоро предизборна. Моят призив е дайте да седнем да говорим и да намерим онова, което може да убеди ИТН да възприемат по-отговорна позиция. Ако почнем отсега да се позиционираме предизборно, ще счупим целия процес. Чрез преговори трябва да намерим разумното сечение и да намерим една формула, която ще работи за всеки“, смята Христо Иванов.

Според него, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, по-добре е те да се проведат две в едно с президентските, поне от организационна гледна точка. /БГНЕС