Ивана Страднер: Вучич дестабилизира Балканите с наученото от Милошевич

"Вашингтон и някои страни от ЕС смятат президента на Сърбия Александър Вучич за фактор на стабилността на Балканите. А всъщност той дестабилизира региона... научил се е от своя ментор Слободан Милошевич".


Това заяви Ивана Страднер изследовател във Фондацията за защита на демокрациите, предаде репортер на БГНЕС.

Сръбското разузнаване работи в няколко направления:

1. Да убеди някои фигури на Запад, че Вучич се интересува само от пари и икономиката е ключът.

2. Да предаде посланието: "да забравим за 90-те години и да мислим за бъдещото сътрудничество", което е музика за западните уши.

3. Да унищожи прозападната опозиция и да даде тласък на крайно десните групи, така че Вучич да изглежда като "умерен лидер" в очите на Запада (точно както направи Путин веднага след като дойде на власт).

Измамата е от огромно значение за сръбската доктрина за сигурност и Вучич се е научил как да говори на Запада. Те (сърбите) също така обичат да използват хора с голямо его на Запад и да ги третират като полезни идиоти.


За съжаление много политици на Запад не разбират Белград. Някои (като Великобритания) го разбират, но не могат да направят много, тъй като не разполагат нито с моркова, нито с тоягата. Освен това нямат представа какво да правят с Вучич, тъй като няма опозиция.

С руската война срещу Украйна, заплахата от Китай, хаоса в Близкия изток, не се учудвам, че много малко хора обръщат внимание на това, което се случва на Балканите. Дори и в началото на 90-те години, когато имахме еднополюсен свят, Западът закъсня и дълго време не се ангажираше с въпроса.

Много от политиците на Запад не разбират идеологията, културата и политиката на идентичност на Балканите и смятат, че парите са всичко, което има значение. Изчакайте до 5 май, когато Вучич, Милорад Додик и православната църква ще обявят "Сръбския свят". Западните политици вероятно ще кажат: "Не се притеснявайте, това е просто национализъм за вътрешна употреба. Вучич е наш човек и можем да контролираме Додик".

Тази статия е много добро обобщение на това как през 90-те години Западът се отнасяше към Милошевич като към фигура, незаменима за разрешаването на конфликтите, бушуващи в Югославия.

Умиротворяването никога не работи./БГНЕС