Иван Петков: Дано покажем потенциала си на Европейското

От ляво надясно: Лора Китипова, Иван Петков, Елица Василева /к/, Гергана Димитрова.

Селекционерът на националния отбор по волейбол за жени Иван Петков иска да вижда повече постоянство в играта на отбора, предаде репортер на БГНЕС. След точно четири дни България ще започне участието си на Европейското първенство в Унгария, Полша, Словакия и Турция (23 август - 8 септември), като тимът ни се намира в група „А", където, освен туркините, са още Сърбия, Франция, Финландия и Гърция.

„Очакваме да се представим по най-добрият начин. Надяваме се да бъдем в челните позиции, но не бих искал да се натоварваме с очаквания. В момента сме фокусирани изцяло върху първия мач с Франция (23 август; б.р.). Надявам се да играем добър волейбол всеки мач и постепенно ще видим докъде ще ни стигнат силите. Ние сме млад отбор, който още градим и има потенциал. Дано го покажем на Европейското", каза националният селекционер.

„Подготовката премина по един добър начин. Винаги има нещо, което не сме свършили, но момичетата са добре. Нямаме контузени. Отборът на Франция е на средно европейско ниво, но ние трябва да покажем необходимият респект към противника. Те прогресират и в недалечно бъдеще ще бъдат на едно друго ниво. Трябва да подходим сериозно, защото в един такъв турнир първият мач определено е труден", добави Петков.

„За нас най-важният мач е следващият. Класирането и резултатите ще дойдат сами, ако покажем максимална игра във всеки мач. Бяхме много близо да се класираме на Олимпийски игри. Беше голямо разочарование за нас, но показахме игра, която беше достатъчна да победим САЩ и много от претендентите за медалите в Европа. Това трябва да го запазим и да вярваме, че сме способни да постигнем много", заяви капитанът Елица Василева.

Иван Петков определи и като „безценен" опитът, който отборът натрупа от Волейболната лига на нациите. Там „лъвиците" постигнаха 2 победи от 15 мача и в крайна сметка се завръщат в Лигата на претендентите, откъдето се изкачиха през миналата година.

„Трябва да изградим едно постоянство. Важно е мачът с Америка да го повторим в следващата среща с Франция, после със Сърбия, Турция. Нашият минимум на игра да не пада и нивото ни постоянно да се подобрява. Това е целта. Когато го изградим този облик и манталитет, можем да мислим за много по-сериозни неща", завърши наставникът. /БГНЕС