Иван Петков: Да играем в Пловдив на Европейско е сбъдната мечта

Волейболистките на България победиха Гърция с 3:0 в първия си мач от група В от Европейското първенство в Пловдив. Селекционерът Иван Петков заяви, че това е очакван успех, но в същото време за него емоциите са големи. Той каза, че за него е сбъдната мечта да бъде треньор на национален отбор в родния Пловдив и пред родна публика.

Иван Петков

"Доволни сме. В един турнир е важно да печелиш срещу всеки съперник, а ние успяхме да вземе чиста победа на старта. Не мога да кажа, че не сме очаквали да победим. Проучихме детайлно Гърция и се подготвихме по най-добрия начин за този мач, който бе и откриващ в такова важно първенство. Въпреки емоционалния момент успяхме да вземем най-доброто и изиграхме един приличен двубой. Искам да поздравя целия отбор", сподели Петков след успеха.

"Някакво пренапрежение в тима нямаше. Нашите състезателки са изиграли доста срещи на високо ниво и не им е за първи път. Имаме своите инструменти да контролираме тези чувства и емоции. Играхме толкова, доколкото да победим, нито повече нито по-малко. Състезателките осъзнават важността на всеки един момент и знаят кога да натиснат и кога могат да си позволят по-лежерен подход. Да играем тук в Пловдив на Европейско е една сбъдната мечта за мен. В родния ми град да бъда треньор на националния тим и хората да пеят химна, България да побеждава и в първия ден да има голяма еуфория, това само съм си го мечтал. Благодаря на Господ, че ми даде тази възможност", допълни той.

БГНЕС припомня, че националният отбор на България се наложи с 3:0 (25:20, 25:15, 25:19) над отбора на Гърция в първия си мач от Европейското първенство в Пловдив.

Първият гейм започна с две поредни точки на гъркините. Капитанът Елица Василева спря серията с първата българска успешна атака на турнира. Първото равенство в гейма дойде при 4:4. Гъркините обаче отново взеха инициативата и държаха преднина от две точки – до 12:10.Тогава момичетата на Иван Петков се събудиха и първата ни преднина в гейма дойде при 13:12. Съперничките не можеха да неутрализират отличната серия от сервис на Василева и резултатът светкавично започна да набъбва до 17:12. Седемте поредни точки на България се оказаха ключови за успеха в частта. Тя завърши с убедителното 25:20.

Вторият гейм отново започна с преднина на Гърция, която този път стигна само до 4:2. Последва нова фамозна серия на Василева от сервис и резултатът се обърна до 8:4.Последва размяна на точки, като разликата спадна най-много до три. България обаче включи на по-висока скорост и стремглаво резултатът започна да се покачва до 18:10. Геймът завърши още по-убедително от първия с 25:15.

В третата част вече нещата тръгнаха изцяло в българска посока. На началния удар застана Гергана Димитрова и резултатът бързо стана 3:0. Последва размяна на точки, но при 7:4 играта на българките се пропука и гъркините изравниха – 7:7. И дори успяха за първи път в гейма да поведат при 10:8, която принуди Петков да вземе таймаут. Паузата подейства и българките излязоха напред с 11:10 и стигнаха до 14:12. Момичетата на Петков повече не позволиха на Гърция да ги доближава. Взеха преднина от три точки и не я пускаха. При 20:16 мачът изцяло беше в български ръце. Гардът на гъркините падна и нашите затвориха дуела – 25:19.

Днес турнирът в Пловдив продължава с двубоите между Испания и Чехия от 17:30 часа и Германия и Полша от 20:30 часа. /БГНЕС