Иван Иванов: Още 39 склада за дърва ще заработят скоро

Още 39 склада за дърва, предлагащи на населението дърва на поносими цени, ще заработят скоро, ние не сме конкуренция на прекупвачите. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Министър Иванов посети склад за дърва в държавен горски разсадник „Къщата“ в гр. Благоевград. Министърът и директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов отговориха на репортерски въпроси.

„Осъществяваме проверка на всички 17 складове към държавните предприятия, в които се продава дървесина, за да се обезпечи населението на поносима цена. Миналата година забелязахме изключително повишаване на цената на дървесината, както и недостиг“, обясни целта на посещението си в Благоевград министърът на земеделието.

Предвидени са още 39 склада, които да заработят в страната, така че общо да станат 56 с тенденцията те да нараснат.

„Основната идея е те да гарантират доставка на дървесина за местното население, така че да се избегнат спекулации с цените. Не сме конкуренция на прекупвачите. Самите прекупвачи могат да се ориентират пазарно и да се прекрати спекулата, за да не достигат до цена на дървесината 160 лв. на кубик. Това е непостижимо висока цена особено за пенсионерите. Нашата цел е не да изкривяваме пазара, а да дадем възможност на хората ниски доходи да имат достъп до дърва за огрев“, допълни министър Иванов.

Разработени са два варианта за доставка – дървесината да се взима от складовете или да се доставя до домовете. Целта на доставката по домовете е да се избегнат посредниците.

„Имали сме немалко сигнали, че кметове злоупотребяват и повишават цената, а сега ще се плаща директно на ДГС-тата“, каза още министър Иванов.

Според него ще се закупи и допълнителна техника. Всичко това се прави със средства на ДГС, с приход, генериран през годината. Те ще наемат и хора, тъй като държавната работа винаги е била съблазнителна.

„Наемането на такива работници, на които има дефицит в частния сектор, ще доведе до изсветляване на сектора на дърводобива“, категоричен бе министърът.

А ДГС-тата ще направят предложения за нуждите, които имат, за да се намери баланс между необходимото, разходите и ефектът, който трябва да се постигне.

„Цената на дървата във временните горски складове е почти еднаква – с разлика от 1-1,50 лв., единствено транспортният разход регулира цената, така че тя да бъде в рамките на 90 лв. Опитваме се да работим по това дървата да се продават с минимална влажност. Имаме известни успехи“, обясни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

„На първо място се осигурява местното население по списък, изготвен от кметовете на малките населени места. Разработва се механизъм гражданите свободно да купуват до определен лимит, за да не се случва така да препродават после. Хората трябва да са жители и да имат постоянен адрес в определеното населено място могат да присъстват в списъците. Целта е в следващият сезон да се стимулират хората да се запасят предварително със суха дървесина. Това ще допринесе до намаляване и на вредните емисии във въздуха“, добави министърът на земеделието.

„Злоупотребите със списъците са основно от кметовете. Те дублират списъци или имена в тях. ЮЗДП е подготвило механизъм, при който заплащането на дървата, вече не се прави през кмета, а директно на служителите на ЮЗДП, които представят документи и фактура. Има и будно гражданско общество, което сигнализира за нередности в списъците“, добави директорът на ЮЗДП. /БГНЕС