Иван Гешев: Престъпността ще достигне бума от 90-те години

Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо. Резултатът ще доведе до смачкване на най-важните дела в държавата, дела срещу олигарси, срещу организираната престъпност – убийства, телесни повреди, изнасилвания и какво ли още не. Ако това е реформа, аз не я разбирам.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който пристигна в парламента за участие в насроченото за тази сутрин заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси. На него депутатите продължават работа по промените в Закона за защита на лица и измененията в Закона за съдебната власт, предаде репортер на БГНЕС.

Според Гешев закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, които се предлагат през промени в Закона за съдебната власт, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието, ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те годни.

Главният прокурор очерта промените като „юридическа катастрофа, която ще предизвика правен хаос”.

Той попита какво ще стане с делата срещу Арабаджиеви, Бобокови, Баневи. „Делата за телефонни измами, за убийства, за изнасилвания – никой не може да каже откъде ще започнат”, добави Гешев и предупреди: Европейска реакция ще има.

Пред журналисти в парламента главният прокурор каза още, че явно в държавата най-важното е да се закрие един съд. /БГНЕС