Иван Гешев: Няма да допусна политическа намеса в съдебната власт

За тези 30 години, в които работя като следовател и като прокурор, почти никога не е чуван гласът на следователите и на научната общност. Разбирането за разделение на властите, освен взаимен контрол между тях, следва да има и взаимодействие. Доста дълъг период от време на се решават реалните проблеми в законодателен план, които биха довели до решаване на проблемите, решаваме последствията. Няма да допусна, докато съм главен прокурор, политическата намеса в съдебната власт, историята показва, че това води до репресии.

Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на среща с представители на ПГ на „БСП за България“ в зала „Запад“ на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че разговорите между НС и институциите – изпълнителна, съдебна, са необходимост. По отношение на търсения от главния прокурор диалог между институциите, тя е категорична, че той не може да се оплаче от липса на такъв в парламента, като даде за пример приетите изслушванията на всеки три месеца на главния прокурор в НС.

По думите ѝ сигурно има и недобри закони. Въпреки това обаче Нинова посочи, че Наказателният кодекс (НК) е от 1968 г., но оттогава досега е променян 121 пъти, като в повечето случаи по препоръки на представители на прокуратурата. Наказателно-процесуалният кодекс е от 2005 г., но е претърпял през годините 58 изменения.

Тя припомни, че в края на 47-ото НС, три дни преди разпускането му, беше приет Закон за продажбата на райски газ на непълнолетни деца. „В момента всички нощни клубове и дискотеки продължават да продават и тровят децата. Добър закон, бързо приет, резултат – никакъв. Важно е законът да е добър, но много по-важен е контролът“, категорична е Нинова. Като призова да се спре с политическите лозунги, Нинова поиска професионални съвети, свързани с противодействие на битовата престъпност и Закона за движение по пътищата заради пияните и дрогираните шофьори.

От своя страна Иван Гешев посочи, че още преди 2 години от прокуратурата са искали изменения на НК и НПК. По думите му измененията, които НК и НПК са претърпели, „са едни оперативни промени на парче, с цел да се потуши репутационно един проблем, които не водят до реални резултати“.

Главният прокурор настоя за всеобхватна реформа. По отношение на райския газ той смята, че трябва много ясно да се различават правомощията на различните власти и неизпълняването на приетия закон не е от компетенцията на прокуратурата.

По делото КТБ Гешев обясни, че са извършени експертизи, които за първи път са правени в България. „Една година от четири се чете обвинителният акт“, съобщи още главният прокурор.

Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата предлага нови НК и НПК, защото споменатите от Нинова промени в сегашните закони говорят за несъвършенство. Според него много политици изгряха на база на приказки за съдебна реформа.

„Защо в продължение на 20 години не се променя Закон за лобизма“, взе отново думата Иван Гешев и заяви, че за себе си знае какъв е отговорът, както и че никой не го интересува Законът за вещите лица.

Нинова контрира, че не може за всичко да бъдат обвинявани „лошите закони и лошите депутати“.

Тя попита Гешев какво мисли за контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство, на което той отговори, че такъв според него трябва да има, но това налага конституционна промяна, както и че трябва да се отсее кои случаи да подлежат на отказ, за да не блокира съдебната система, например, когато става въпрос за убийство, за дела от обществен интерес, за полицейско насилие. Гешев уточни, че такива са и препоръките на европейските ни партньори, включително и на Венецианската комисия, но е важно да има внимателен анализ.

Председателят на транспортната комисия Георги Свиленски заяви, че от тяхна страна прокуратурата ще има подкрепа по отношение на пияните и дрогираните шофьори, като предложи прокуратурата да излъчи представители, които да вземат участие в комисията. Той посочи и случай, в който е подаден сигнал за нещо, което ще се случи – обществена поръчка за 60 млн. лв. за поддържане на зелената система на СО, а случаят стои 7 месеца без никакъв резултат. Свиленски е категоричен, че такива примери дразнят обществото и затова хората казват, че има задкулисие, паралелна държава и че именно това е корупция.

Явор Божанков също се включи в дискусията и каза, че главният прокурор трябва да си подаде оставката, освен това заяви, че Иван Гешев си налага самоцензура. Главният прокурор определи това за „жълтина“ и според него народният представител се стреми да задълбочава проблема, като допълни, че не би си позволил никога да поиска оставката на Божанков.

„Аз нямам притеснение някой да ме критикува“, каза главният прокурор и добави, че едва ли има по-критикуван човек от него. Той обясни, че си представя като възможност ангажиран целия експертен потенциал под формата на работни групи, кръгли маси, в които участват доказани специалисти – съдии, следователи, разследващи полицаи, представители на академична общност. Борислав Сарафов апелира за подготовката на подобни дискусии, които да бъдат излъчвани в реално време.

Пред журналисти главният прокурор Иван Гешев отказа да коментира частни случаи, като уточни, че те се наблюдават от конкретни магистрати, следователи, съдии, прокурори, които вземат решения на базата на фактите и вътрешното си убеждение, докато в Народното събрание той е дошъл да дискутира основните проблеми.

Той заяви, че е удовлетворен от започнатия диалог с парламентарно представените формации и се надява той да продължи. Според него диалогът трябва да прерасне в по-широк експертен формат и да бъдат решени реалните проблеми на българските граждани въз основа на взаимодействие на всички власти.

"Надявам се, че няма да се стигне до това някои парламентарни групи да не искат да разговарят, защото това би означавало, че интересите на българските граждани не ги интересуват, а ги интересуват някакви отделни политически, лични, корпоративни или някакви други интереси", каза още Гешев и добави, че най-вероятно ги е страх, защото липсват каквито и да е правни аргументи или имат насоченост, за която може би стоят нелегитимни цели. Той иска да чуе каква е визията за правна реформа на парламентарните групи, с които не е провел срещи. /БГНЕС