Иван Демерджиев: Поривите да се изменя конституцията по всеки проблем са неуместни

Останах с впечатлението, че повече се говори за съдебна реформа, отколкото се случва. Изглежда ми да се извършват действия, които целят запазване на статуквото. Трябва да се фокусираме да действаме. Иска ми се да бъдат задоволени очакванията и нуждите на българските граждани за справедливост и реформа. Това заяви пред БНТ служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

ЕК силно поставя въпроса за дейността на главния прокурор, този проблем е най-важният, който разработваме по линия и на Плана за възстановяване и устойчивост. Тази тема не я поставяме само ние, добави Иван Демерджиев. Той подчерта, че ЕК иска от нас да намерим надежден механизъм за контрол върху главния прокурор. Не мисля, че трябват конституционни мерки. Поривите да се изменя конституцията по всеки проблем са неуместни. Трябва да се изчерпят всички законодателни възможности първо и след това да се пристъпи към измяна на конституцията. Тя е последният нормативен акт, който трябва да се коригира, подчерта още Иван Демерджиев.

За ВСС той каза, че много често ВСС се занимава с други въпроси и дребни проблеми, вместо да се концентрира върху основните си функции. Огромна част от съдиите не припознават ВСС като орган, който отстоява независимост, коментира правосъдният министър. /БГНЕС