Ивайло Ивков: Трябва да направим и невъзможното да си платим задълженията към НАП до 31 декември

Нямаме друг избор освен да платим задълженията си към НАП до 31 декември. Това заяви изпълнителният директор на Левски Ивайло Ивков на днешната си отчетна пресконференция на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата, предаде репортер на БГНЕС. Той покри редица теми, сред които лиценза, задълженията към НАП, селекцията и кампаниите на клуба.

Три месеца изминаха от предишната ми отчетна пресконференция, бях обещал на два месеца. Това забавяне се случи, защото имахме къртовска работа, по изключение дадох едно интервю, и третата причина е, че отложих с десетина дни заради старта на кампанията с абонаментните карти – и без моите призиви кампанията върви отлично. За тия три месеца се случиха толкова много неща, колкото в последните 10 години не са се случвали в рамките на три години. Основните две неща, които се случиха, и искам да поздравя феновете – честита купа и честит лиценз. Когато поехме управлението, и двете неща изглеждаха мираж. Имаме право малко да се порадваме и да се усмихнем. Надълго и нашироко говорихме за гения и плашещия работохолизъм на Станимир Стоилов, за безрезервната подкрепа на нашия спонсор Palms Bet – въпреки противоречията, ние изведохме клуба до една обща цел – силен и независим Левски. Искам да изкажа благодарности към административния екип на Левски, без който нямаше да имаме нито купа, нито лиценз. Те четири месеца не бяха взимали заплати, но устискаха и издържаха. Благодаря на единствения ни юрист-консулт – Илия Патронев. Благодаря на целия счетоводен екип, който работи под страхотно напрежение, на Пламен Петров, който отговаря за нашия фенмагазин. Благодаря и на екипа на Мъри Стоилов, на хората от детско-юношеската школа. Благодаря и на пресаташето Ивайло Йовчев“, започна той.

Ивайло Ивков.

За пореден път завършихме селекцията преди началото на подготовката, нещо, което не ставаше преди . След селекция на качествени, но евтино взети от нас играчи, те станаха още по-добри. Левски има един конвертируем, млад отбор, сплав от опит и младост – единственият резултат, който трябва да целим, е шампионска титла. Честно казано, не сме готови, но ние и за Купата на България не бяхме готови. Аз съм много доволен от жребия в турнира Лига на конференциите – нима ние не чакахме това години наред, среща със стойностен отбор. Предстоят два големи празника поне“, коментира той съперникът на „сините“ в първия предварителен кръг в турнира за Лига на конференциите ПАОК.

Ивков потвърди за интерес от страна на Юнайтед Груп, които са собственици на Саутхемптън. „За периода от март досега клубът има финансов паричен поток от над 5 млн. лева, като парите са от посещения на футболни мачове, изкупени абонаментни карти, реклама и други. Основното перо за харчене бяха обезщетения – бивши треньори, получиха 278 000 лв за този период. Г-н Насиру Мохамед – 305 000 лв, в противен случай нямаше да имаме трансфери. Макрон – първа вноска, 25 000 лв. Вече нямаме забава във възнагражденията на административния отдел, към момента няма неплатена стотинка към служителите на клуба. Има интерес от нови инвеститори, да, има интерес от Юнайтед Груп. Лично аз ги потърсих, защото генералният ни спонсор изнемогва с покриването на нашите разходи. Първо изпратиха изпълнителния директор преди финала за Купата, видяха тренировка в Левски, след това изгледаха и мача – изпратиха писмо за придобиване собствеността на клуба, само че нещата са в зародиш. Далеч сме от крайно решение, този процес ще продължи до Нова година, и ако нещата се задълбочат – имам уверението на собственика, че ще седнем на една маса. Утре ще свикам извънреден Управителен съвет – наказанието ни е да затворим сектор от 3000 души и в този сектор да има транспарант, който гласи „Equal Game“, клоним към това да не обменяме фенове за двата мача с ПАОК“, спомена още той.

Изпълнителният директор на столичния град коментира и задълженията към НАП, като сподели за нова кампания, която ще бъде обявена на съвместна пресконференция, с цел покриване на дълговете до 31 декември. „Левски има споразумение с НАП – имаме големи задължения, но не такива, които да попречат на получаването на лиценз. Имаме споразумение до 31 декември – скоро ще има съвместна пресконференция, на която ще обявим нова кампания, защото клубът не може сам да покрие тези значителни задължения към НАП. Между нас и нашия уважаван съперник ЦСКА – те имаха нещастието да бъдат лошо управлявани в продължение на години. Държавата не фалира ЦСКА. Левски не прави изключение и Румен Спецов е прав като казва, че ако ние не изпълняваме споразумението с НАП, ще бъдем принудени да обявим фалит. Левски няма основание да бъде поискана неговата несъстоятелност, просто трябва да се стегне и да заплатим една значителна сума. Ако трябва ще преминем на план Б и ще продаваме играчи от гръбнака си. Ще се справим сами, дори със супер крайни решения“, каза още Ивков, като потвърди, Филип Кръстев ще играе в Левски поне още година.

Един от огромните ни разходи, за когото не говорих по-рано – пристигат новите седалки за сектор Б, там ще бъдат монтирани седалки седмица преди европейския мач – целият сектор Б ще бъде със седалки, 30% е изплатен заради приходите, които сами успяхме да генерираме. В сектор В, там има нужда от по-сериозен ремонт – за момента можем да си позволим само козметични промени, има някакво свлачище, срамувам се от състоянието в сектор В. Закритите сектори са опасни за живота и здравето на хората. На места стадионът е в окаяно състояние, в това звено работата малко куца и аз ще направя необходимото, за да се промени. Имам вина и аз като ръководител“, призна още той по отношение състоянието на секторите на „Герена“.

Собственикът на Левски Наско Сираков ще се допита до левскарските организации относно Юнайтед Груп. След НАП основният приоритет е изчистване на тези задължения. Да, работи се в тази насока. Изобщо не мисля за такова нещо, но аз не искам да съм президент на Българския футболен съюз, щях да се кандидатирам, ако не бях поел ангажимент към Левски. Адвокатската ми кантора съществува, но вече не работя там. Доволен съм от сътрудничеството ни с Хома, имахме търкания в началото, но изгладихме всичко, продадохме 5000 фланелки. Новите екипи ще са изненади, ще ги пуснем за първия мач – това е много работа, има точен график, имам уверението, че ще пристигнат за първия ни мач не на „Герена“ – клубният ни магазин ще бъде зареден с новия екип. Договорът ни с Хома със сигурност е за още една година и ще има нови фланелки, надписът отпред няма да е „Левски е вечен“, а ще бъде със знака на генералния спонсор“, уточни още Ивков.

На въпрос на БГНЕС относно изказването на Станимир Стоилов, че Тити Папазов, че ще плати задълженията към стария сдоставчик на екипировка а екипите и как се развива ситуацията там, той отвърна: „Клубът си плаща задълженията. Г-н Станимир Стоилов знае какво, кога да говори. Към момента изплащаме задължението към Макрон“. Около 1500 карти бяха продадени вчера, приходите трябва да ги има на отчета, добре върви кампанията – билетите ще бъдат с 20% по-скъпи, като категоризираме мачовете. За пет отбора – ЦСКА, Лудогорец, Черно море, Ботев Пд и Локо Пд ще са с още 10% по-скъпи, непопулярно решение, но аз го подкрепих – заради общата инфлация, тока и парното, 50 000 лв е една от последните ни сметки за тока. Кампанията за членските карти също ще продължи, няма причина да бъдат хвърлени“.

Това, че преговаряме с Юнайтед Груп, не значи, че Наско ще хукне при някого. С хората от сдружението „Левски на Левскарите“, те първи ще разберат за подобно нещо. Те вече помогнаха на клуба и ще продължат да го правят. Има начин за паралелното съществуване, нека има интерес. Има разговори и за продължаване на сътрудничеството с Еврохолд. Имаме забави за плащанията към НАП, но те не са фатални. Не сме съвсем точни, до декември трябва да направим и невъзможното, за да си покрием всички задължения. Ако бях шеф на НАП и ЦСКА имаше същите задължения като нашите, при нашите приходи, щях да проявя разбиране. Като цяло, ще обслужим задълженията към НАП, длъжни сме да го направим“, завърши Ивков. /БГНЕС