Ива Митева: НС да започне да работи по-бавно и по-задълбочено

Много са законите, които трябва да бъдат преразгледани, време е да си направим собствена законодателна програма в НС и да работим по нея. Аз се изморих да променям ежедневно законите.

Смятам, че НС трябва да започне да работи по-бавно и по-задълбочено, законите да се правят с мисъл. Това правене на закони всеки ден измаря всички ни. Трябва да започнем преразглеждане на законодателството материя по материя. Това заяви пред бТВ Ива Митева от ИТН.

Може би законите със съдебната власт трябва да ги започнем първо. Време е за нов ВСС, трябва да се преразгледа съдийската и прокурорската квота, трябва да се разделят, прокуратурата да излезе от съдебната власт, добави Митева.

Спецпрокуратурата е на дневен ред също, каза още тя.

Тошко Йорданов каза, че е крайно време спецпрокуратурата и спецсъдът да приключат. В нашата страна корупцията беше издигната на държавно ниво. Това беше модел на управление в цялата държава, цели сектори, министерства, служители и агенции са работили да има корупция, да се отклоняват средства, подчерта Йорданов. Парите, които се разпределят по пера, ако не се крадяха толкова безогледно, има пари за почти всичко в тази държава, поясни още Йорданов.

Има решение спрямо всеки вариант, който може да се случи след изборите. Има вариант, в който трите партии на протеста да имат 121 депутати, има вариант, в който да няма. Имаме готови отговори, но няма да ги кажа сега, каза още Йорданов.

Митева каза, че е важно съставянето на правителство. Хората не са се отказали от надеждата, ние не искаме да излъжем техните очаквания, добави тя.

Кабинет се съставя, за да решава проблеми. Кабинет не се съставя за два месеца само, а се прави с практична цел, каза още Йорданов. Мисля, че изборите ще са по-честни от миналите, каза още Йорданов. /БГНЕС