Южнокорейската опозиция призова за разследване на шпионажа на САЩ

Южнокорейската опозиция призова правителството да разследва твърденията за шпионаж от страна на САЩ, след като изтекоха документи, показващи, че Вашингтон шпионира ключовия си азиатски съюзник, предаде АФП.

В появилите се в интернет секретни материали на САЩ се съдържат разкрития, че Вашингтон е шпионирал съветниците на президента Юн Сук Йол по въпросите на националната сигурност като част от усилията за осигуряване на оръжейни доставки за Украйна.

Във вторник Сеул се опита да омаловажи значението на изтеклите документи, като офисът на Юн заяви, че "значителен брой" от документите са фалшиви, а съветникът му по националната сигурност заяви, че в инцидента няма "злонамерени намерения".

Разкритието обаче предизвика критики в Южна Корея относно уязвимостта на чувствителни обекти, включително президентската канцелария.

"Правителството трябва да стигне до дъното на твърденията за подслушване и ако се окаже, че те са верни, трябва да получи официално извинение и гаранция, че САЩ няма да го правят отново", заяви Лий Дже Мюн, ръководител на опозиционната Демократическа партия.

Опозиционните депутати обвиниха правителството, че се опитва да подмине инцидента и да изглади отношенията преди държавното посещение на Юн във Вашингтон, което трябва да се състои по-късно този месец.

Десетки снимки на документите се разпространяват в платформите на социалните медии и услугите за съобщения, включително Twitter, Telegram и Discord.

Пентагонът заяви, че работи, за да установи дали документите са истински и че поне един от тях изглежда е бил манипулиран.

Въпреки това се съобщава, че американските служители смятат, че много от документите са истински.

Копие на един от изтеклите документи показва обсъждания между висши служители на Сеул по въпросите на националната сигурност относно това дали предоставянето на оръжия и боеприпаси на Украйна би нарушило дългогодишната политика на страната срещу предоставянето на оръжия на държави в активен конфликт.

Едно от длъжностните лица е предложило да се изнасят боеприпаси за Полша, за да се заобиколи тази политика, се посочва в документа.

Изтичането на информация накара американски служители да успокоят съюзници като Южна Корея, която предостави несмъртоносна и хуманитарна помощ на Украйна след нахлуването на Русия миналата година.

Реакцията на Сеул на инцидента беше разкритикувана, като бившият служител по сигурността Чой Ги Ил заяви, че правителството "привидно защитава САЩ заради предполагаемото наблюдение".

"Това е много иронично." /БГНЕС