Южна Корея търси сътрудничество с ЕС за внос на електромобили

Южна Корея ще потърси сътрудничество с Европейския съюз във връзка с американския Закон за намаляване на инфлацията, който изключва електромобилите, сглобени извън Северна Америка, от данъчни облекчения в САЩ, заяви Министерството на промишлеността на страната.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа на 16 август закон на стойност 430 млрд. долара, който, наред с други мерки, прекратява данъчните облекчения за около 70% от 72 модела електромобили, които преди това са имали право на това.

В резултат на това електрическите превозни средства, продавани от Hyundai Motor Co (005380.KS), Kia Corp (000270.KS), германската Porsche Automobil Holding SE (PSHG_p.DE) и други, вече нямат право на данъчни облекчения.

"Южна Корея и Германия, които изнасят електромобили за САЩ, споделят сходни опасения относно американския Закон за намаляване на инфлацията и ние планираме да потърсим планове за сътрудничество, като например да проведем дискусии с Германия и Европейския съюз в близко бъдеще", се казва в изявление на Министерството на промишлеността.

Новите правила, които влизат в сила от следващата година, изискват също така поне 40% от паричната стойност на критичните минерали за батерии да бъде от САЩ или от американски партньор в свободната търговия, съобщи "Ройтерс". Делът постепенно ще се увеличи до 80% през 2027 г.

Министерството на промишлеността добави, че групата на автомобилната промишленост в страната, Корейската асоциация на автомобилните производители (KAMA), също така преследва план да публикува през септември съвместно изявление по въпроса с Европейската асоциация на автомобилните производители.

KAMA заяви, че Законът за намаляване на инфлацията в САЩ може да окаже влияние върху износа на 100 000 електромобила годишно, тъй като електромобилите, сглобени в Южна Корея, няма да могат да се възползват от данъчните субсидии за електромобили в САЩ в размер на 7500 долара.

KAMA допълни, че дискриминацията на електромобилите, произведени в Южна Корея, заради данъчните облекчения за електромобили нарушава духа на икономическия съюз и съюза за сигурност между Южна Корея и САЩ, след като Hyundai Motor и Samsung Electronics Co Ltd (005930.KS) обявиха инвестиционни планове в САЩ на обща стойност над 27 млрд. долара.

В отговор на новия закон Hyundai Motor може да ускори началната дата за изграждане на своя завод за електромобили и батерии в американския щат Джорджия още през тази година.

Южна Корея ще прецени дали да подаде жалба в Световната търговска организация във връзка с американския Закон за намаляване на инфлацията, като се позовава на опасенията, че законът може да наруши правилата на СТО и двустранното споразумение за свободна търговия между Южна Корея и САЩ, заяви министърът на промишлеността Ли Чанг-ян на парламентарна сесия в понеделник. /БГНЕС