Юрий Божанов: Силовият многобой не е мит

„Тренирам всекидневно по час и половина. Когато съм на работа, например първи смени – ставам в 4:30 сутринта, до 13:00 часа съм на работа, след това се прибирам у нас и спя, а привечер правя тренировка. Това не е за всеки. Правя всичко възможно, за да докоснем всички и да покажа, че силовият многобой не е мит. Не се задоволявам само с малкото – държа всичко изкъсо“. Това заяви в интервю за БГНЕС вторият най-силен мъж в България и състезател по силов многобой Юрий Божанов.

снимка/личен архив

Роденият в Бургас Божанов се занимава професионално със спорта от 2015-а година насам. На състезателя му предстои благотворителен турнир в Казанлък, на който ще бъдат събрани средства за момче в нужда. „Този път състезанието е с благотворителна цел – да съберем средства за Красимир, то ще се проведе тази неделя“, започна той. Божанов разкри, че се е явил на професионално състезание миналата събота, където е завършил на трето място. „Имах състезание в събота, което се проведе в Царево – завърших на трето място, като пред мен бяха само ветеран от Шампионската лига и още един силно подготвен състезател – Виниамин Каравачев. Защо не успях да стана първи? Вижте, разликата помежду ни е в подготовката – докато аз правя нещата сам, тях ги тренират по 7-8 човека всеки ден“ и продължи: „От работата ми ми помагат финансово. В момента имам подкрепа от „Верея“, както и от „Победа АД“.

Вторият най-силен мъж в България заяви, че главният председател на силните атлети в България го е направил заместник-председател на родната федерация. „Мирон Йорданов ми гласува доверие, за което безкрайно много му благодаря“. Божанов добави, че не за първи път се организира състезание с благотворителна цел. „В България има много такива случаи – в Бургас направих едно състезание, с което събрахме 22 000 лв за едно момиче Натали, което бе оперирано в Италия и се върна живо и здраво“.

Бургазлията даде още подробности за това, което предстои тази неделя в Казанлък. „Банкови сметки сме разпръснали на различни места в социалните мрежи – ще ги дадем на семейството. Състезанието е на аматьорско ниво – тренирам деца, които се запалиха по моя спорт. Не съм взел нито една стотинка за всичко това – правя го от сърце. Има богати спортисти, които не са направили нищо благотворително въпреки големите си финансови възможности – за мен истината се крие в „повече действия, по-малко думи“.

снимка/личен архив

Божанов сподели още, че Александър Атанасов ще бъде негов мениджър и ще му помогне финансово за неговото развитие като състезател по силов многобой. „Той е и водещ на самите състезания, разделили сме си задачите, работим постоянно. Той се е заел с бизнес страната на нещата“, коментира още той, като допълни: „Догодина искаме да направим голям кръг в Бургас, като първенство за всички аматьори да се пробват. Килограмите не са драстични – става въпрос за 140-150 кг и желанието да покажем любов към спорта и да запалим хората“.

Божанов добави и това, което му предстои след благотворителното състезание в Казанлък. „На 20 август в Жеравна ще направим един празник за хората. Ще се включим в шотландски битки, ще отидем да покажем на хората някои динамични упражнения“, и разказа случай, при който е мотивирал малко дете преди състезание. „Ще разкажа и една случка. Една непозната жена ми се обади и ме помоли да се чуя със сина й, който бил мой фен и се нуждаел от мотивация преди състезание. Аз го направих, а детето беше истински щастливо. Това прави и мен щастлив – да виждам, че трудът ми се отплаща и прави и други хора щастливи“, завърши той. /БГНЕС