ЮНЕСКО привества Австралия за опазването на Големия бариерен риф

ЮНЕСКО поздрави австралийското правителство за обещаните 2,9 милиарда долара за опазването на Големия бариерен риф, съобщава АФП.

Съдбата на рифа беше постоянен източник на напрежение между ЮНЕСКО и австралийските власти, като Комитетът за световно наследство на агенцията на ООН заяви, че ще постави най-голямата коралова система в света в списъка "в опасност" ако няма дейност по опазването ѝ.

Дипломацията и лобирането от Австралия избегнаха това и лейбъристкото правителство на Антъни Албанезе прие нови ангажименти, за голяма радост на ЮНЕСКО.

„ЮНЕСКО приветства решението на Австралия да въведе спешни нови мерки за защита на Големия бариерен риф, които бяха препоръчани от организацията, включително забрана за хрилни мрежи“, се казва в изявлението на ЮНЕСКО .

Австралийският министър на околната среда Таня Плиберсек обеща "комбинирана инвестиция от 2,9 милиарда долара" от правителствата на щата Куинсланд и Австралия за защита на рифа в писмо, изпратено до шефа на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Австралийското правителство с радост ще предприеме действия, за да осигури бъдещето на рифа, пише Плиберсек.

Мерките могат да включват съществени реформи в рибарството, ускорени действия за подобряване на качеството на водата и силни, законодателни действия в областта на климата, отбеляза тя.

Лявоцентристкото правителство на Албанезе блокира също планирана въглищна мина, защото би застрашила рифа и прекрати финансирането на два язовира в Куинсланд.

Големият бариерен риф е сред основните туристически атракции на Австралия и поставянето му в списъка на застрашените се смяташе за риск от отблъскване на международни посетители.

Наблюдението на мисията на рифа започна през март 2022 г. от ЮНЕСКО, за да се прецени дали мястото е адекватно защитено. / БГНЕС