ИТН върна папката, Радев започва консултации за служебен кабинет

"Има такъв народ" върна веднага папката с третия проучвателен мандат. Румен Радев започва консултации за формиране на служебен кабинет, предаде репортер на БГНЕС.


Представителите на ПГ на „Има такъв народ“ - в лицето на Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Ивайло Вълчев, благодариха за доверието на президента за третия мандат.

Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в Конституцията. Радваме се, че 9-месчнатая агония приключва. Ние непрекъснато декларирахме, че трябва да се отива на избори, заяви Ивайло Вълчев.

Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще ви я върнем празна, с неизпълнене мандат, защото това е най-павилното. От тук нататък нека да решават хората, добави Вълчев и върна веднага папката на Радев.

Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване, заяви президентът от своя страна.


Той съобщи, че започва среща с всички потенциални министър-председатели за служебен кабинет.

Президентът декларира намеренията си за възможно най-бързо сформиране на служебно правителство, което да организира предстоящия предсрочен вот.

Днес, утре, ако се наложи и в почивните дни ще провеждаме срещи. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите 10 дни, която включваше посещение на чужд президент и мои официални визити в чужбина, заяви Румен Радев.

БГНЕС припомня, че според новите правила на основния закон, президентът Румен Радев може да избира за служебен министър-председател измежду няколко фигури: председател на парламент, председател на БНБ и подуправители, председател на Сметната палата и неговите заместници, омбудсман и заместник-омбудсман.


Настоящият председател на парламента е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Настоящият председател на Сметната палата е Димитър Главчев, бивш председател на НС от ГЕРБ-СДС. Заместниците на Главчев са Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

Управителят на БНБ е Димитър Радев, който е в своя втори шестгодишен мандат като гуверньор.

Тази седмица заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова депозира своята оставка по лични причини. Ковачева пък през януари обаче тя беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека. /БГНЕС