ИТН и ДПС с общи приоритети; Карадайъ: безусловна подкрепа няма

Повечето от идеите ни съвпадат, безусловно имаме и различия. Заявихме катерогично, че безусловна подкрепа няма.

Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с представители на "Има такъв народ" в сградата на Народното събрание.

На срещата ДПС бе представено от лидера Карадайъ, Халил Летифов, Станислав Анастасов, и Йордан Цонев.

"Посочихме едно неотменимо условие: възстановяването на нормалността в политиката, и демокрацията, което за нас значи НС да заеме мястото си според Конституцията на България, и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а да функционира съгласно законите и в услуга на хората, за създаване на добър бизнесклимат. Това ни беше условие, което няма как да се откажем от него.

Заявихме и още едно нещо на срещата: персоналният състав на кабинета за нас също е от значение, като категорично заявихме, че не държим и не искаме да предлагаме министри и имена, завърши Карадайъ.

"Говорихме за приоритети, не сме водили диалог за подкрепа на евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети. Те казаха, че за тях персоните в евентуален кабинет са важни, а ние уточнихме, че това е наша отговорност и няма да взимаме съвети от никого, и няма да се съобразяваме с никого. Подкрепа от тях не сме търсили, нито те са ни предлагали хора, нито пък щяхме да ги приемем". Това каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ" след срещата.

Това е последният цикъл от консултации с политическите партии, към които ИТН изпратиха покана за преговори по съставянето на правителство./БГНЕС