Историческа нощ на наградите "Оскар" за 2022 г.

"Мечтите се сбъдват", каза Ариана ДеБоуз, първата цветнокожа афро-латиноамериканка с открита хомосексуалност, която печели "Оскар”.

Въпреки проявата на насилие по време на церемонията по награждаването, когато Уил Смит удари в лицето комика Крис Рок, нощта на „Оскарите” стана историческа.

Ариана ДеБоуз стана първата цветнокожа афро-латиноамериканка и първата признала публично своята хомосексуалност жена, която печели "Оскар", като взе наградата за най-добра поддържаща женска роля за ролята си на Анита в римейка на "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг.

"Ужас! Какво е това?" - казва ДеБоз. "Сега разбирате защо Анита иска да бъде в Америка, защото дори в този изморен свят, в който живеем, мечтите се сбъдват", каза тя през сълзи.

Победата на ДеБоуз идва точно 60 години след като Рита Морено печели "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля за същата роля в оригиналната "Уестсайдска история".

"Твоята Анита проправи пътя за много Анита като мен", каза ДеБоуз, отдавайки почит на Морено, която спечели своя "Оскар" през 1962 г.

Трой Коцур стана първият глух актьор от мъжки пол, спечелил "Оскар" за най-добра поддържаща мъжка роля за ролята си във филма „CODA” (Child Of Deaf Adult), филм за тийнейджърка, която е единственият чуващ член на семейството си и се научава да се комуникира с глухите си родители и брат си посредством пеене.

"Това е посветено на общността на глухите, на общността на CODA и на общността на хората с увреждания. Това е нашият момент", казва Коцур. "Наистина искам да благодаря на всички прекрасни театрални сцени за глухи, на които ми беше позволено и дадено да развия занаята си като актьор."

Марли Матлин, съпругата на Коцур във филма, става първият глух актьор, който печели Оскар през 1987 г. Матлин печели "Оскар" за най-добра актриса за филма "Деца на един по-малък Бог".

„CODA“ спечели и голямата награда на вечерта, като получи „Оскар” за най-добър филм, която беше връчена от Лайза Минели и Лейди Гага.

Сиан Хедър - сценарист и режисьор на CODA, получи „Оскар” за най-добър адаптиран сценарий за филма.

"Искам да благодаря на всички мои сътрудници в общността на глухите, в общността на CODA, за това, че бяха мои учители", каза тя.

Кенет Брана спечели „Оскар” за оригинален сценарий за филма „Белфаст“.

Джесика Частейн грабна първия си "Оскар" за най-добра актриса, като изигра ролята на лъскавата телевизионна евангелистка Тами Фей Меснър в биографичния филм "Очите на Тами Фей".

45-годишната Частейн спечели гласовете на Академията с изпълнение, в което всеки ден на снимачната площадка тя носи сложни протези, перуки и слоеве тежък грим- запазена марка на Тами Фей Бейкър, за да се превъплъти в покойната певица, превърнала се в ЛГБТК активистка.

Частейн използва благодарствената си реч, за да обърне внимание върху предизвикателствата, пред които е изправена ЛГБТ общността в САЩ, "която често се чувства не на място сред останалите".

"Сблъскваме се с дискриминационно и фанатично законодателство, което обхваща страната ни с единствената цел да ни раздели още повече", каза Частейн, "В такива моменти се сещам за Тами и се вдъхновявам от нейните радикални акции."

Били Айлиш бе удостоена с награда Оскар за песента си от последния филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“. Наградата, заедно с Айлиш, получи нейният съавтор и по-голям брат Финиас О'Конъл.

Винаги популярният Уил Смит получи Оскар за най-добър актьор в неделя за ролята си в „Крал Ричард“ (Методът „Уилямс“), където играе бащата на шампионките по тенис Серина и Винъс Уилямс.

Малко по-рано Смит предизвика изумление сред публиката, като нахлу на сцената на наградите "Оскар" и удари комика Крис Рок в лицето, задето се пошегува със съпругата му по време на неделната гала, което накара смаяните зрители да се питат дали е било по сценарий или наистина.

Рок, връчвайки наградата за най-добър документален филм, се пошегува в типичния си комедиен стил, сравнявайки късо подстриганата коса на Джада Пинкет Смит с външността на Деми Мур във филма "Редник Джейн" и предлагайки ѝ да участва в продължението му.

В момента, който предизвика неловко мълчание и объркване, Смит се приближи до Рок и му удари шамар, преди да се върне, ругаейки, на мястото си до Джада.

Джада Пинкет Смит, която също е актриса, страда от алопеция и публично разкри диагнозата си през 2018 г

„Искам да се извиня на Академията“, каза просълзен Уил Смит при получаването на статуетката.

„Любовта те кара да правиш луди неща.“

Джейн Кемпиън спечели "Оскар" за най-добър режисьор за "Силата на кучето" - завладяващ, мрачен уестърн, с който новаторката режисьор от Нова Зеландия се завърна в Холивуд.

Тя е едва третата жена, получила златната статуетка за най-добър режисьор, в над 90-годишната история на церемонията.

"Карай колата ми", тричасовата адаптация на разказа на Харуки Мураками, спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.

В тази категория се състезавах още "Бягство" (Дания), "Ръката на Бог" (Италия), " „Лунана: Як в класната стая" (Бутан) и "Най-лошият човек на света" ( Норвегия).

Трогателният филм донесе номинация и на Рюсуке Хамагучи в категорията за най-добър режисьор.

Енканто“, семейна приказка на "Дисни", изпълнена с цветове, магии и хитови песни на Лин-Мануел Миранд взе Оскар за най-добър анимационен филм.

„Енканто“ разказва за приключенията на обикновена тийнейджърка Мирабел, родена в сърцето на колумбийските планини, в семейство, в което всеки член е надарен с магически сили.

Тазгодишната церемония не беше подмината от войната в Украйна и в знак на почит бе обявена минута мълчание.

През това време на екраните бяха излъчени съобщения, призоваващи за изпращане на помощ, изброявайки най-необходимото, от което украинците се нуждаят - „храна“, „медицински грижи“ или „одеяла“. „Молим ви да помогнете на Украйна по всякакъв възможен начин“, гласеше едно от съобщенията. /БГНЕС

Лос Анджелис / САЩ