Испански съд лиши шведска фирма от задължение да плати за бедствие

Шведската минна компания Boliden не носи отговорност за разходите за почистване на токсичен разлив през 1998 г. в Южна Испания, една от най-големите екологични катастрофи в страната, постанови испанският съд, предаде АФП.

Регионалното правителство на Андалусия искаше 89 милиона евро от фирмата заради разлива, който замърси огромни речни системи с тежки метали, включително живак и арсен.

Резервен басейн за отпадни води се спука в оловно-цинковата мина Лос Фрайлес на Boliden в град Азналколар, изхвърляйки повече от пет милиона кубични метра силно кисела утайка в реката и подземните води, причинявайки катастрофата.

Десетки тонове риба умряха и близо 5000 хектара крехки влажни зони бяха замърсени след токсичния разлив.

Тези 89 милиона евро са еквивалентни на сумите, похарчени от правителството на Андалусия, за да се опита да почисти 4643 хектара, които са били замърсени.

Но съд в южния град Севиля постанови, че Болиден „не е задължен“ да ремонтира обекта.

Болиден многократно отрече отговорността за катастрофата и обвини дъщерно дружество на испанската строителна компания Dragados, която построи басейна за отпадни води.

„Решението на съда потвърждава нашето виждане, че обширните усилия за почистване, които Boliden извърши, и обезщетението по време на инцидента са били задоволителни“, каза главният изпълнителен директор на Boliden Микаел Стафас.

Токсичният разлив на Болиден беше една от най-лошите екологични катастрофи, които Испания някога е преживявала.

Граждански иск срещу Болиден беше започнат от правителството на Андалусия, където се намира Азналколар, през 2002 г. след отхвърлянето на наказателни дела, заведени от Андалусия, испанската държава и екологичните федерации, включително Еколозите в действие.

Делото беше затънало в продължение на години, докато Болиден започна многократни обжалвания, но през 2012 г. Върховният съд постанови, че делото срещу компанията трябва да продължи.

Болиден беше осъдена да плати повече от 45 милиона евро от правителството в Мадрид през август 2002 г., но отказа да плати с мотива, че не е призната за виновен в съда.

Мината Азналколар, изоставена от Болиден през 2001 г., е планирана да отвори отново скоро, след като новият оператор, мексиканският минен конгломерат Grupo Mexico, получи неизпълнените разрешения от регионалните власти. /БГНЕС