Испания върви към предсрочни избори

Десницата и каталунските сепаратисти отхвърлиха проектобюджета за 2019 г. на кабинета на Педро Санчес и призоваха за предсрочни избори.

Санчес, който дойде на власт през юни благодарение на парламентарната подкрепа на 17 каталунски депутати, зависеше от техните гласове за прокарване на първия си бюджет, но те оттеглиха подкрепата си.

Сега всички очакват дали премиерът, който е начело на правителство на малцинството, ще обяви предсрочни избори (според проучвания резултатът от тях би бил правителство на дясното мнозинство), включващо и новата крайна десница.

Социалистите на Санчес вече възприеха предизборен тон, обвинявайки консерваторите и каталунските сепаратисти в блокиране на бюджета, което означава и на много разходи за социалната сфера.

На теория сега правителството на Санчес трябва да преработи бюджета и да представи новия вариант на парламента.

Само че според експерти при положение, че Санцес има твърде малка парламентарна подкрепа, той по-скоро ще обяви предсрочни избори.

„По закон той не е длъжен да го прави“, каза Антонио Баросо, заместник-шеф в анализаторската група Taneo. “Но в политически план въпросът е дали правителството ще бъде оправдано (ако не обяви предсрочни избори)“, съобщи АФП./БГНЕС