Испания предупреди туристите да стоят далеч от пожарите

Длъжностни лица предупредиха "туристите, снимащи пожари" да стоят далеч от огъня, бушуващ в Източна Испания, като заявиха, че зяпачите се излагат на риск и пречат на усилията за потушаване на пламъците.

Повече от 500 пожарникари, подпомагани от 20 самолета и хеликоптера, се борят с пожар четири дни след избухването му край село Вилянуева де Вивер в област Валенсия, съобщиха от службите за спешна помощ.

Полицията е забелязала 14 велосипедисти в близост до мястото на инцидента, които се опитвали да го разгледат отблизо, заяви пред репортери Габриела Браво, регионален ръководител на вътрешните работи в област Валенсия.

"Още веднъж молим и най-вече туристите да не се занимават с „огнен туризъм”, да не се приближават до периметъра на опасната зона", каза тя.

Първият голям пожар в Испания за тази година унищожи над 4 000 хектара гори и принуди 1 700 селяни да напуснат домовете си в областите Валенсия и Арагон, съобщиха официални лица.

Един пожарникар леко е наранил ръката си, докато се е борил с огъня, съобщиха от службите за спешна помощ.

Около 200 жители от областта Теруел в Арагон са получили разрешение да се върнат по домовете си в неделя, съобщиха властите.

Испанският министър-председател Педро Санчес ще посети района в утре, съобщиха от кабинета му.

Жителите заявиха, че пожарът може да има опустошително въздействие върху местната икономика, която зависи от туризма.

"Хората тук живеят от колоездене, туризъм и няколкото бара", казва Хорхе Граусел, 72 г. "Виждате това и то е катастрофа за всеки, който обича природата", допълни той.

Необичайно сухата и топла зима в някои части на Южна Европа породи опасения, че може да се повторят опустошителните горски пожари от миналата година.

Миналата година в Европа бяха унищожени около 785 000 хектара, което е повече от два пъти повече от средногодишната стойност за последните 16 години, въз основа на статистиката на Европейската комисия.

В Испания 493 пожара са унищожили рекордните 307 000 хектара земя през миналата година, според Европейската информационна система за горските пожари на Комисията./БГНЕС

Мадрид / Испания