Испания няма загуба в четири полуфинала на Европейско първенство

Отборът на Испания е безгрешен в досегашните си четири полуфинални сблъсъка на Европейско първенство по футбол. Утре вечер трикратните шампиони ще се изправят срещу Италия в първия полуфинален сблъсък от Евро 2020, който ще се играе на стадион "Уембли" в Лондон от 22:00 часа българско време.

Испания е трикратен европейски шампион

За Испания това ще е пето участие на тази фаза от шампионатите на Стария континент, като до момента Ла Фурия Роха е безгрешна в полуфиналните си сблъсъци. Още в първото си участие на Европейско първенство през 1964 година Испания печели титлата, като на полуфиналите побеждава тима на Унгария в Мадрид с 2:1 след продължения (1:1 в редовното време). На Евро 1984 Испания се изправя срещу Дания в Лион и след 1:1 в редовното време и продълженията печели с 5:4 при дузпите, за да стигне до финала, спечелен от домакините от Франция с 2:0.

Испанците чака 24 години за следващата си поява на полуфинал - на Евро 2008 срещу Русия, като тук победата е с категоричното 3:0. Четири години по-късно действащите шампиони защитават титлата си, а по пътя си побеждават Португалия на полуфиналите с 4:2 след изпълнение на дузпи (0:0 в редовното време и продълженията).

Утрешният съперник на Испания - Италия - също е играл четири полуфинала на Европейско първенство, в които има записани три победи. През 1968 година Скуадра Адзура се изправя срещу СССР и след нулево равенство победителят трябва да бъде определен след хвърляне на монета, тъй като все още дузпите не са въведени във футбола. Капитанът на Италия Джакинто Факети избира тура и малко след това 70 хиляди фенове по трибуните в Неапол празнуват класирането за финала. Впоследствие Италия бие на финала в Рим Югославия и печели единствената си до момента европейска титла.

20 години по-късно Съветският съюз стига до своето отмъщение, след като побеждава Италия с 2:0 на полуфиналите на Евро 1988 в Германия. На Евро 2000 в Амстердам Италия разбива сърцата на домакините с победа с 3:1 след дузпи (нулево равенство в редовното време и продълженията), но след това на свой ред записва драматична загуба във финала с Франция, решен от златен гол на Давид Трезеге. Последното участие на Италия на полуфинал е през 2012 година, когато Марио Балотели повежда своите към победа над Германия с 2:1 във Варшава. Финалът отново е горчив за четирикратните световни шампиони, които губят от Испания с 0:4.

6 юли, "Уембли", Италия - Испания. /БГНЕС