Испания е първият полуфиналист на Евро 2020

Отборът на Испания се класира за полуфиналите на Евро 2020, след като победи Швейцария с 3:1 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време и продълженията) в първия четвъртфинален мач от турнира, игран на стадион "Крестовски" в Санкт Петербург. Швейцарците бяха близо до това да отстранят още един европейски гранд, след като победиха световния шампион Франция на осминафиналите, но този път "кръстоносците" нямаха шанс при дузпите.

Испания започна по-активно мача и поведе в резултата още в осмата минута с доза късмет, когато далечен изстрел от воле на левия бек Жорди Алба се отклони от Денис Закариа и не остави шансове на вратаря на "кръстоносците" Ян Зомер, като попадението бе записано като автогол на халфа на Швейцария. Постепенно швейцарците изравниха играта и станаха по-активни в нападение, но трудно стигнаха до чисти голови положения.

След почивката възпитаниците на Владимир Петкович натиснаха в търсене на изравнителен гол и заслужено стигнаха до него в 68-та минута, когато нелепа грешка между централните бранители на Испания Аймерик Лапорт и Пау Торес подари топката на Ремо Фройлер, който подаде на Джердан Шакири и капитанът на Швейцария преодоля Унай Симон с точен изстрел по земя. Играчите на Швейцария продължиха да бъдат по-активни до 78-та минута, когато Фройлер получи много пресилен червен картон от съдията Майкъл Оливър за нарушение срещу Жерард Морено.

Испанците натиснаха сериозно в оставащите минути, но не успяха да стигнат до нов гол и мачът влезе в продължения. В тях възпитаниците на Луис Енрике доминираха и създадоха няколко опасности пред противниковата врата, но на няколко пъти бяха спрени от отлични намеси на Зомер. В крайна сметка Швейцария удържа натиска на опонента си и се стигна до дузпи.

При дузпите Швейцария поведе след гол на Марио Гавранович и пропуск на Серхио Бускетс на старта, но след това швейцарците направиха три поредни пропуска чрез Фабиан Шер, Мануел Аканджи и Рубен Варгас, след което Микел Оярсабал вкара победната дузпа за Испания и класира своя тим към следващата фаза.

За място на финала във вторник, 6 юни, Испания ще се изправи срещу Белгия или Италия. /БГНЕС