Ишингер: Моделът "две Германии" може да осигури мост към решение за Косово и Сърбия

Моделът на "двете Германии", предложен през 2007 г. като решение за Косово и Сърбия, все още може да доведе до изграждането на мост в правилната посока. Това заяви в пост в Туитър германският дипломат и председател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер.

Изявлението му дойде след пост в социалните мрежи на бившия министър на външните работи на Косово Петрит Селими, който коментира "новата рамка" на диалога, за който се твърди, че е планиран от Германия и Франция и който се появи в вчера албанските медии.

Според този план от Сърбия не се очаква да признае официално независимостта на Косово през следващите десет години, но трябва да приеме страната като правна и политическа реалност.

„В края на 2007 г. ние, Косовската тройка, почти успяхме с модела „две Германии“, който предложих. Той все още може да осигури мост към решение в правилната посока“, подчерта Ишингер.

Ишингер беше представител на Европейския съюз в преговорната тройка, в която представител на Русия беше Александър Бокан- Харченко -настоящият посланик на Русия в Сърбия, а представител на САЩ беше Франк Уизнър. Селими припомни в Туитър, че Западна и Източна Германия никога не са се признавали взаимно, но са били равноправни членове на международната общност.

„Това е моделът на „двете Германии“, предложен от Ишингер преди няколко години. Западна и Източна Германия никога не са се признавали, но и двете са били равноправни членове на международната общност. Това не е точна аналогия, но поради липсата на моркови (гаранция за разширяване на ЕС), тя е това, към което ЕС се стреми”, подчерта Селими. /БГНЕС

Категории: