Ирански хакери прекъснаха реч на президента с призива „Смърт на Ислямската репулика”

Ислямската република отбеляза 44-ата годишнина от Иранската революция в събота с организирани от държавата митинги, а антиправителствени хакери прекъснаха за кратко телевизионна реч на президента Ибрахим Раиси, предаде Си ен ен.

Държавният глава, чието твърдолинейно правителство е изправено пред едно от най-дръзките предизвикателства от млади протестиращи, призоваващи за свалянето му, апелира „измамените младежи“ да се покаят, за да могат да бъдат помилвани от върховния лидер на Иран. В този случай „иранският народ ще ги прегърне с отворени обятия“, каза той на тълпа, събрала се на обширния площад „Азади” („Свобода”) в Техеран.

Неговата телевизионна реч на живо беше прекъсната в интернет за около минута, когато на екрана се появи лого на група антиирански правителствени хакери, което носи името „Edalate Ali” (Справедливост за Али). После глас извика „Смърт на Ислямската република“.

Национални протести заляха Иран след смъртта през септември на 22-годишната Махса Амини, арестувана от моралната полиция за неправилно носене на забрадката. Силите за сигурност отговориха със смъртоносно потушаване на протестите, които са сред най-големите предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г., сложила край на 2500-годишната монархия.

Като част от амнистия, отбелязваща годишнината от революцията, иранските власти освободиха в петък дисидента Фархад Мейсами, който беше в гладна стачка, и ирано-френския академик Фариба Аделха.

В неделя върховният лидер аятолах Али Хаменей издаде амнистия, обхващаща голям брой затворници, включително някои арестувани при неотдавнашни антиправителствени протести. Правозащитната група HRANA заяви, че десетки политически затворници и протестиращи, включително няколко видни фигури, са били освободени съгласно амнистията, но точните условия на освобождаването им не са известни. Правозащитници изразиха загриженост в социалните медии, че мнозина може да са били принудени да подпишат обещания да не повтарят „престъпленията си“, преди да бъдат освободени. В петък съдебната власт отрече това. /БГНЕС