Иран сломи 10 от Уелс за първа победа в Катар

Иран надви Уелс с 2:0 в първия двубой от петъчната програма на Световното първенство в Катар. На стадион „Ахмед бин Али“ „персите“ прекършиха съпротивата на съперника, който остана с човек по-малко в края, дълбоко в добавеното време.

Първите минути предложиха по-сериозно владение на топката от страна на „драконите“, но иранците изглеждаха по-опасни, играейки изключително директно и агресивно. В 16-та минута отборът на Карлош Кейрош вкара топката в мрежата на Уейн Хенеси чрез Али Голизадех, но попадението правилно бе отменено заради засада след намеса на ВАР. Въпитаниците на Робърт Пейдж продължаваха да не създават опасности пред Сейед Хосейни, а лидерът им Гарет Бейл бе изолиран от играта. От другата страна, Сардар Азмун бе близо до откриване на резултата, но направи няколко пропуска.

Рамин Резаеян (л) вкарва втория гол във вратата на уелсците.

След почивката картината на терена не се промени, като Иран увеличи натиска си. Десетина минути след началото на второто полувреме Уелс оцеля като по чудо, след като първо Азмун уцели страничния стълб, а след това същото стори и Голизадех след прецизен шут. При удара на Голизадех, Хенеси изби и топката попадна на главата на Азмун, който обаче стреля право в ръцете на стража на британците. Азмун изкара 68 минути на терена, но играчите на Кейрош продължиха да настояват в търсене на победата. Нов шут на Голизадех доведе до решителна намеса на Хенеси. От другата страна, Бен Дейвис стреля силно, но Хосейни беше на мястото си.

В 87-та минута Хенеси излезе извън наказателното си поле, но не успя да играе с топката и удари сериозно Мехди Тареми. След първоначално показан жълт картон за вратаря, главният съдия провери ситуацията на ВАР монитора и закономерно изгони стража. Иран се хвърли с всички сили в търсене на победата и съумя да я постигне с два гола в деветминутното продължение. Първо, Рузбех Чешми изведе „персите“ напред със страховит шут извън наказателното поле, а след това Рамин Резаеян сложи точка на спора след поредната контраатака на азиатците.

Иран се изравни с Англия с по три точки в група В, докато Уелс остава с един пункт след първите си две срещи. В последните мачове от групата „драконите“ се изправят срещу Англия, докато иранците играят със САЩ. /БГНЕС