Иран подготвя план за ответни мерки срещу Европа

Високопоставен ирански депутат заяви, че парламентът на страната е изготвил план за "възможно най-строг" ответен удар срещу "вмешателството" на Европа, предаде агенция Синхуа.

Вахид Джалалзадех, председател на Комисията по национална сигурност и външна политика на иранския парламент, направи тези забележки в интервю за официалната информационна агенция IRNA.

Той заяви, че планът има за цел налагане на санкции на въоръжените сили на някои държави от Европейския съюз като ответна мярка за тяхното "интервенционно" поведение.

Джалалзадех добави, че подготовката на плана е набрала по-голяма скорост след "противоречивото и намесващо се" поведение на някои европейски държави по време на неотдавнашните бунтове в Иран и приемането от Европейския парламент на резолюция, призоваваща за обявяване на Ислямският революционен гвардейски корпус за терористична организация.

Той подчерта, че планът е готов да бъде разгледан по време на открита сесия на иранския парламент.

Джалалзадех предупреди Европа да не продължава с "ирационалното си поведение" и заяви, че иранският парламент следи отблизо поведението на Съвета на ЕС.

Ако съветът отстъпи пред искането на хардлайнерите, иранският парламент незабавно ще приеме плана за ответни мерки, добави той. /БГНЕС

Техеран / Иран