Ирак осъди като расистко изгарянето на Корана в Швеция

Ирак осъди като "расистко" и "безотговорно" изгарянето на копие на Корана от живеещ в Швеция иракчанин по време на протест, разрешен от полицията.

При засилено полицейско присъствие 37-годишният Салван Момика, който избяга в Швеция преди няколко години, стъпка Корана, след което запали няколко страници пред най-голямата джамия в Стокхолм.

Полицията му е издала разрешение за протеста в съответствие със защитата на свободата на словото, но по-късно съобщи, че е започнала разследване на изгарянето на Корана, което предизвика гняв в целия мюсюлмански свят.

Инцидентът се случи в момент, когато мюсюлманите по света отбелязаха празника Курбан байрам.

В изявление, публикувано късно в сряда, иракското правителство категорично осъди "повтарящите се актове на изгаряне на копия на свещения Коран от лица с екстремистки и разстроен ум".

"Тези действия демонстрират омразен и агресивен дух, който противоречи на принципите на свободата на изразяване", се казва в него.

"Те са не само расистки, но и насърчават насилието и омразата.

"Тези безотговорни действия, които са в пряко противоречие с ценностите на уважението към многообразието и убежденията на другите, се осъждат недвусмислено."

Днес към осъждането се присъедини и Иран, който нарече изгарянето на Корана "провокативно, необмислено и неприемливо".

"Правителството и народът на Ислямска република Иран... не толерират подобна обида и категорично я осъждат", заяви говорителят на външното министерство Насер Канани.

"От шведското правителство се очаква сериозно да обмисли принципа на отговорност и отчетност в това отношение, като същевременно предотврати повторното оскърбяване на светите места", добави той.

Мароко също осъди изгарянето на Корана и късно в сряда отзова посланика си в Стокхолм.

"Този нов оскърбителен и безотговорен акт пренебрегва чувствата на повече от един милиард мюсюлмани в това свещено време на голямото поклонение в Мека и благословения празник Курбан байрам", се казва в изявлението.

"Изправено пред тези повтарящи се провокации, извършени под безучастния поглед на шведското правителство", Мароко извика временно управляващия на Швеция в Рабат и отзова посланика си, добави то.

През януари шведско-датски десен екстремист изгори екземпляр от Корана близо до турското посолство в Стокхолм, което също предизвика възмущение в мюсюлманския свят. /БГНЕС