Йотова: Вапцаров многократно е разстрелван с думи след смъртта си

"Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?"

Този риторичен въпрос останал във вечността, възпита поколения наред българи. И днес с вас разлистваме пожълтелите страници на тази история, за да отбележим паметта на големия поет Никола Вапцаров.

Каква беше тяхната вина – млади, ентусиасти, хора, повярвали в свят на вярата, на достойнството?

Тези млади хора, идеалисти, са осъдени много бързо, и екзекуцията е изпълнена тук, вечерта, в 21 ч.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменателна церемония по повод 81-годишнината от гибелта на Никола Вапцаров, предаде репортер на БГНЕС.

"Днес, 2023 г., 81 г. по-късно, думите и стихчетата на Никола Вапцаров от "Моторни песни" трябва отново да се препрочитат и всяко едно поколение да вижда мъдростта в тях", каза Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че днес живеем отново в свят, раздиран от противоречия, конфликти, в който бушува война, в която отново загиват млади хора. "Нашият дълг е да им кажем: вие също имате право на свобода, вие също имате право на живот, вие също имате право на своите мечти, вие също имате право на своето бъдеще", категорична е Йотова и допълни, че трябва да изкореним думи като война, омраза, както и че забравихме думи като мир, свобода и справедливост.

Тя отбеляза, че Никола Вапцаров е разстрелван след смъртта си с думи многократно. "Поколения наред учиха, че за Вапцаров трябва да се знае, но да не се помни, да се говори плахо, с шушукане. Това ощетява нас като народ, защото е поругаване на българската история", каза още вицепрезидентът и допълни, че в нашия политически живот да ругаеш миналото и да го отричаш е с цената на добре платена индулгенция.

Десетка граждани също се събраха на Мемориала „Гарнизонно стрелбище" да отдадат почит към паметта на Никола Вапцаров и да поставят цветя. /БГНЕС