Йотова: Вървим с бързи крачки към трети мандат

Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат, но нека все пак да изчакаме и тази седмица.

Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на БГНЕС.

"Вчера слушах много внимателно номинирания акад. Денков, който сякаш още не е загубил надежда, така че нека за видим", заяви Йотова.

По отношение на продължилия близо два часа разговор при закрити врата между президента Румен Радев, номинираният за премиер акад. Николай Денков, съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев и председателят на парламента група на партията Андрей Гюров, тя отбеляза: "Не забравяйте, че трима от вчера присъстващите са бивши министри в служебни кабинети на президента Радев."
Вицепрезидентът съобщи, че е имало много неща, които е трябвало да бъдат споделени, като част от тях засягат и декларацията на ПП, която вчера от президентската институция видяха за първи път, която следва да бъде разгледана и гласувана от Народното събрание.

По думите на Йотова по време на разговора са засегнати голям кръг от въпроси от външната политика, през Северна Македония, войната, до ситуацията вътре в страната. "По това време беше подписано едно изключително важно споразумение с турската държава. Стана дума и за перспективите пред българската енергетика, така че беше направен един много много сериозен, конструктивен разговор, в който впрочем нямаше големи различия", допълни вицепрезидентът и подчерта, че никога не смесва разума и резултатите с емоциите. "Дори и да е имало нападки, това е гледна точка на президента, която смятам, че той много успешно защити", каза още Йотова и уточни, че вчера с представителите на ПП не са говорили за лични отношения, защото това, което предстои пред страната, е много по-сериозно, и въпросите, които трябва да бъдат решавани, не търпят никакво време.
Във връзка с третия мандат, тя заяви, че не е обсъждан този вариант, защото все още не е изчерпана процедурата с втория мандат. "Може пък да стане чудо. Чудесата стават не само по Коледа, а и след Коледа, така че нека да видим как ще се развие и самата дискусия в парламента, това е изключително важно и ще бъде много показателно кой какво ще защити от този документ, дали той изобщо ще бъде защитен, под каква форма ще бъде защитен, защото и вчера на разговора стана дума за това, че дали ще бъде решение, декларация, как смятат да го сложат в дневния ред на НС, за първи път се прави такова нещо", подчерта Йотова. Вицепрезидентът е на мнение, че подобен подход не бива да се отхвърля, защото макар и доста разнороден и небалансиран за моменти, той заслужава внимание. /БГНЕС