Йотова: Ако се наложи, България трябва да изтегли българите от Русия

Ако се наложи, България трябва да изтегли българите от Русия. Това каза Илияна Йотова, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Коментарът на Йотова е повод на действията на лидера на частната армия „Вагнер” Евгений Пригожин. Той обвини Министерството на отбраната, че е обстрелвало негови позиции и е убило 2 000 бойци от групировката. Пригожин заяви, че започва да си отмъщава и призова войниците си да тръгнат към Москва в "Поход за правосъдие".

„За съжаление войната стигна до етап, в който много трудно ще има връщане назад. Продължавам да смятам, че е необходим световен форум, на който да се разгледа конфликтът в Украйна. Надявам се МВнР е в постоянна връзка с нашето дипломатическо представителство в Москва", обясни Йотова.

Седемте условия на ПП-ДБ прозвучаха като седем ултиматума. Не мисля, че в едно управляващо мнозинство трябва да се действа с ултиматуми, а трябва да се търсят консенсусни решения. „Центробежните сили стават все по-силни, но се надявам на разум. Позицията на президентската институция винаги е била, че България трябва да има стабилно правителство и стабилно мнозинство, което да решава непосредствените задачи пред държавата. Как изглежда тази кавга в управляващата коалиция на фона на липсващия бюджет или пък на невъзможността да излъчим единна кандидатура за български еврокомисар – действие, което предизвика доста снизходителни усмивки сред европейските ни партньори“, посочи Йотова. По думите й няма нито едно сериозно и единно решение от началото на мандата на кабинета. „За всеки регулаторен орган ли ще посочваме по двама кандидати и ще оставяме някой друг да решава“, запита риторично вицепрезидентът.

На въпрос за избора на новия главен прокурор, Илияна Йотова посочи, че независимата съдебна власт трябва да решава сама своите кадрови въпроси. „Допускането на политически натиск е в сериозно противоречие с българската Конституция“, заяви вицепрезидентът./БГНЕС